Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 04-05-2012 00:01:34
Vrije tijd & Tuin

Roundup (glyfosaat) is een zegen

@daphy: dank voor de interessante link, daar hebben we iets aan. veel meer dan het geneuzel van die hobbyboer in de uitzending van kassa!

gif is een relatief begrip. wat voor het ene organisme enorm giftig is, kan voor een ander organisme een noodzakelijke voedingsbron zijn. ik heb 2 katten lopen en dik 50 buxussen in de tuin staan. een gevaarlijke combinatie, want als de katten van de buxussen snoepen is de kans groot dat ze het niet overleven. gek genoeg verkiezen de katten gras boven buxus.

wat een gevaarlijke stof is kun je ook niet meteen zeggen. sommige stoffen heb je nodig, maar worden gevaarlijk als de concentratie te hoog wordt. zoek voor de gein in het chemisch handboek maar eens de stof nacl (keukenzout) op. je durft het daarna niet meer zonder beschermende maatregelen over je aardappels te gooien.

dat er normen worden gesteld aan concentraties wil nog helemaal niet zeggen dat een stof gevaarlijk is. dat kan net zo goed kwaliteitsbewaking zijn.

mij heb je niet horen zeggen dat round-up een gezond goedje is, integendeel. mij heb je horen zeggen dat round-up een veel minder slecht goedje is dan andere stoffen met eenzelfde werking. zo werkt dat nu eenmaal in onze kapitalistische maatschappij. stoffen die economisch belangrijk zijn voor de concurrentie-positie worden niet verboden tenzij er een goed alternatief is.
zolang wasmiddelen met fosfaat veel schoner wassen dan die zonder wordt het fosfaat niet uit wasmiddelen verbannen. zo simpel is het.

en voor die mensen die zoveel boter op hun hoofd hebben te denken dat hun pietluttige busje glyfosaat enorm bijdraagt aan de bodem-verontreiniging ... boeren en overheden spuiten dat het een lieve lust is en dat wereldwijd al meer dan 30 jaar lang. en waarom? omdat dat veel goedkoper is dan met een krabbertje of een stekertje handmatig al dat onkruid te verwijderen.
was er geen glyfosaat geweest, dan hadden ze veel giftiger stoffen gespoten.
de ophef ontstaat de laatste jaren juist omdat er wel erg veel glyfosaat wordt gespoten en dat kan inderdaad wel eens minder gezond zijn dan we die 25 jaar daarvoor dachten.

voor de rest kan ik alle privé-ervaringen hierboven beschreven niet serieus nemen. ze zijn gebaseerd op 1 ervaring en alles behalve wetenschappelijk vastgesteld. zolang het gros van de mensen nog denkt dat afwaswater moet schuimen om schoon te maken, neem ik het niet zo nauw met die interpretaties van hun persoonlijke ervaringen.