Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ru
ruitenboer - 10-05-2012 14:28:26
Voeding & Gezondheid

Marktwerking :-(

Frappant is wel dat de kabinetten waar de vvd in zat in ieder geval niet de meest zuinige waren. privatiseren lijkt dus niet de beste manier om te bezuinigen. nog sterker, het lijkt een beetje op de tactiek van de kip met de gouden eieren slachten.

de gegevens hieronder gaan over het eind van de kabinetsperiode zodat je niet voorgaande kabinetten de schuld kan geven.
begin jaren 70 verdubbelde de absolute staatsschuld onder de christelijk-liberale kabinetten de jong en biesheuvel. vervolgens een daling tot circa 30% onder joop den uyl (pvda). hierna een verdubbeling onder de van agt 1,2,en 3 (cda-vvd), gevolgd door nog een verdubbeling onder cda-vvd bewind lubbers 1,2 en 3, waarna met de paarse kabinetten kok (pvda-vvd-d66) eindelijk een einde komt aan het verdubbelen van de staatsschuld.

als we bv kpn niet hadden geprivatiseerd had dat de afgelopen 20 jaar ongeveer 1,5 miljard per jaar opgeleverd dus circa 30 miljard. en dat los van de vraag over kwaliteit of dat soort discussies.

idem voor de energiemaatschappijen. eens ons gemeenschappelijk bezit en verkwanseld door provinciale politici voor wat contant geld zodat ze zichzelf rond konden laten rijden (ook privé) in door de gemeenschap betaalde bolides.

de chaos op de postmarkt waarbij het milieu, de medewerkers en de klanten de dupe zijn. ptt post was het kwalitatief en prijstechnisch het beste postbedrijf toen het geprivatiseerd werd. en nu rijden er vier dieseltjes hun walm rond te strooien in de straat van idem zoveel postbedrijfjes. en als er iemand is die durft te beweren dat het nu beter, zorgvuldiger en goedkoper is moet misschien eens geestelijke hulp zoeken.

en wat brengt de gezondheidszorg? explosieve stijgingen waarbij politici van liberale signatuur ons proberen wijs te maken dat data allemaal komt door de vergrijzing. maar niets is minder waar. uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat slechts 15 (vijftien) % van de stijging in de zorg voor rekening komt van de vergrijzing. het overgrote deel komt voor rekening van de privatisering. het geld kan niet op voor nieuw duurdere managers die duurdere grote ziekenhuizen willen bouwen om zo de concurrentie beter aan te kunnen gaan.

de paar gemeenten die zelf hun huisvuil nog ophalen doen dat goedkoper en beter dan de gemeenten waar het uitbesteed is.

ik heb, ook hierboven, eigenlijk nog niet iets echt positiefs gelezen over privatiseren.