Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ha
hanneke - 24-05-2012 13:33:17
Vrije tijd & Tuin

Btw podia-kunst kan gerust naar 21 %

@jorisw de theaterbrochures zijn al weken geleden gedrukt en inmiddels verspreid. daarin staan prijzen die de theaters met de impresariaten hebben onderhandeld. als de theaters wel de hoge btw aan de impesariaten moeten betalen, hebben zij domweg geen geld om de verlaagde btw op de kaartprijs aan de bezoekers terug te geven. de theaters zullen dus nu helemaal opnieuw moeten beginnen aan onderhandelingen, over dingen die eigenlijk al te laat zijn!
bovendien heb ik nog geen theaterdirecteur gehoord die niet met dit probleem in zijn/haar maag zit. immers, de mensen reageren zoals u dat doet, zonder de achtergronden te kennen. en de mensen willen dus ook nauwelijks luisteren naar hoe het werkelijk zit. er zit een soort van domino-reactie achter: de bezoeker betaalt het theater, het theater betaalt het impresariaat, en het impresariaat betaalt de artiest, de eventuele auteursrechthebbende én de staat. als een van die schakels niet meewerkt, loopt alles vast. en de staat zegt "lief impresariaat, u heeft een overeenkomst getekend voor die voorstelling in het begin van 2012, toen was de btw hoog, dus u moet hoge btw betalen." dus het impresariaat zegt "ja sorry, beste theaterdirecteuren, wij moeten de hoge btw betalen, wij moeten dat wel doorberekenen." en vervolgens moeten de theaters dat dus even gaan uitleggen aan de bezoekers (en alle andere mensen die er een mening over hebben).
overigens: het is een verschil van 15%. zo ruim zijn die marges écht niet hoor, dat dat gewoon even vrolijk op te hoesten valt. voor geen van de betrokken schakels (hoogstens de staat misschien). theaters hebben het heel, heel zwaar.
en ja, ik ben een theaterliefhebber. ga al vijf jaar niet op vakantie, maar ieder jaar wel minstens 5 keer naar het theater. en ik ken heel veel mensen in dit wereldje, en geloof me, zelfs muzikanten die al 15-20 jaar bezig zijn, hebben het nu heel zwaar. muzikant zijn in de theaters doe je niet voor het geld! (en dat geldt ook voor kleinkunstenaars, dansers, toneelspelers enzovoorts.)