Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ha
hanneke - 24-05-2012 14:35:35
Vrije tijd & Tuin

Btw podia-kunst kan gerust naar 21 %

@jorisw ik ken een aantal theaterdirecteuren, en die zijn allemaal hard aan het nadenken hoe ze het btw-verschil bij de bezoekers terecht kunnen laten komen. inderdaad wellicht in de vorm van gratis consumpties. er zullen misschien ook andere directeuren zijn, die het wel in de zak van het theater steken, maar dat zijn dan niet de directeuren die ik ken en niet de theaters waar ik kom.

@hedibo:
voor zover ik weet is de btw wel degelijk van invloed op de onderhandelingen. al was het maar omdat er ook dingen als garantiebedragen (impresariaat wil een minimumbedrag ontvangen om ergens een voorstelling te plaatsen, ook als de kaartverkoop achterblijft) meespelen.
natuurlijk is een verschil van 15% een grote factor die effect heeft op de onderhandelingen! een voorstelling die met lage btw 5000 kostte om te plaatsen in een theater, zou met de hoge btw grofweg 6500 zijn gaan kosten. men is dus over die prijs van 6500 gaan onderhandelen (en op basis van die prijs tot een overeenstemming gekomen, en die voorstelling staat nu in de boekjes die overal in nederland op de mat liggen). nu blijkt diezelfde voorstelling toch 5000 te kosten. dan heb je als theater ook weer ruimte om minder populaire voorstellingen te plaatsen. je kan, even gechargeerd gezegd, 15% meer voorstellingen plaatsen. denkt u dat daar niet op onderhandeld wordt? nu wordt er ook door impressariaten gezegd "oké, we willen best drie dagen (noem een hele grote goedverkopende naam, youp of herman van veen of jochem myjer of la the voices of zo) plaatsen, maar dan moet je ook (ik noem even wat geks) ons experimenteel dansgroepje plaatsen." waarmee het theater dus iets moet plaatsen waarvoor ze misschien maar 10 stoelen verkopen. als je iets meer ademruimte hebt, kun je dat makkelijker doen dan wanneer je budget voor 15% extra opgaat aan btw-afdracht.
onderhandelen hoeft dus niet alleen direct over geld te gaan, maar kan ook over dat soort bijkomende dingen gaan.

overigens vind ik dat een theater dat de vrijgekomen marge gebruikt voor bijvoorbeeld het opknappen van de foyer, een nieuwe geluidsinstallatie, nieuwe werkkleding voor medewerkers die nu al 5 jaar in dezelfde verwassen blouses lopen, of een betere zaalklimaatbeheersing, waar anders geen budget voor was, dat gerust mag doen, in plaats van mij die paar euro terug te geven. als bezoeker heb ik daar tenslotte ook profijt van.
wat mij betreft zijn er dus ook genoeg andere manier waarop die 15% btw besteed mag worden. zolang het de bezoekers maar ten goede komt.