Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ti
timfelix - 06-06-2012 21:16:55
Geldzaken & Recht

Extra collegegeld voor studenten

Ja, het woord kiezen is inderdaad heel erg leuk. je vergeet alleen dat je niet ná je studie kiest voor een bestuursjaar, maar tíjdens je studie. stel dat je na jaar 2 een bestuursjaar neemt en daarna in je derde leerjaar in de problemen raakt (echt waar, iedereen maakt wel eens een fout), dan heb je nog weinig te kiezen. het valt me ook op dat je denkt dat ik het over individuele gevallen heb, maar dat is niet zo.
door deze regeling worden (aankomend) studenten ontmoedigd om te gaan studeren als ze niet zeker weten of ze het kunnen halen én worden ontmoedigd om een bestuursfunctie te doen.

vooral de manier waarop de invoering hiervan doorgevoerd wordt, vind ik barbaars. met terugwerkende kracht een studieboete van 3000 euro invoeren? dan gaan we opeens de terms of agreement veranderen voor een hele hoop studenten, dat vind ik niet kunnen.

misschien kan de overheid er eens voor zorgen dat de mensen op het mbo collegegeld gaan betalen, in plaats van alles op de studenten te verhalen. tot je 18e betaal je op het mbo namelijk geen collegegeld, waarbij je dat op de universiteit wel doet. dat is scheef, ook het vastgestelde collegegeld is op het mbo 700 euro lager dan op het hoger onderwijs en dat terwijl een mbo-instelling meer kost voor de staat dan een universiteit.

en echt waar, ik voer deze discussie niet voor mezelf. het zal me werkelijk waar een worst wezen of ik 3000 euro extra moet betalen (het is maar de prijs van een leuk tweedehands autootje dat je aan boete betaalt) aangezien ik toch vrijwel geen moeite hoef te doen voor mijn studies en meer dan gemiddeld in kroegen te vinden ben. het gaat mij meer om de mensen die wél enorm hun best doen en misschien niet uit een hoger milieu komen en dus zo ontmoedigd worden om een studie op te pakken. dan is het enige wat nederland nog heeft, de kennisindustrie, ook weg. onderwijs moet voor iedereen betaalbaar blijven en op deze manier gaat dat niet.