Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 20-06-2012 21:27:10
Geldzaken & Recht

Duurzaam gescheiden?

U doelt waarschijnlijk op het begrip fiscaal partnerschap. t/m 2010 konden samenwonenden - niet gehuwd of geregistreerd partner - opteren voor fiscaal partnerschap. vanaf 2011 kan die keuze niet meer worden gemaakt. je bent fiscaal partner van elkaar of je bent het niet. lees de http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen_belasting_betalen_of_terugvragen/inkomstenbelasting_2012/fiscaal_partnerschap_2012/wanneer_bent_u_fiscale_partners/voorwaarden_fiscaal_partnerschap/">voorwaarden voor fiscaal partnerschap.

u bent gehuwd en daarmee automatisch fiscaal partners van elkaar. als u duurzaam gescheiden leeft of gaat leven, blijft u fiscale partners van elkaar. dat blijft u tot u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:
u hebt een verzoek tot scheiding of scheiding van tafel en bed ingediend bij de rechter én u staat niet meer samen op hetzelfde adres ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. lees http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen_belasting_betalen_of_terugvragen/inkomstenbelasting_2012/fiscaal_partnerschap_2012/duurzaam_gescheiden_maar_wel_fiscale_partners/duurzaam_gescheiden_maar_wel_fiscale_partners">hier

in het jaar van de scheiding kan er gekozen worden voor gezamenlijke aangifte. men is voor een deel van het jaar fiscaal partner van elkaar. maar er wordt dan gekozen voor voljaars fiscaal partnerschap met de mogelijkheid van verdelen van de aftrekposten en verdeling van vermogen box3.

gezamenlijke aangifte in het jaar van scheiding hoeft niet. de aangifte kan ook apart, dus gescheiden worden ingediend. in deze laatste situatie is de belastingaangifte hetzelfde als voor een alleenstaande.

nb: als er toeslagen zijn ontstaat een nieuwe situatie: een deel van het jaar is men (verplicht) toeslagpartners. de verzamelinkomens van beide partners zijn hierbij bepalend voor het recht op de toeslag(en). de rest van het jaar is men alleenstaand. het jaarinkomen van de alleenstaande is hierbij bepalend voor het recht op toeslag in deze gescheiden periode.