Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 21-06-2012 12:08:49
Geldzaken & Recht

Duurzaam gescheiden?

Er gaan rare dingen gebeuren met het partnerschap zoals dat per 1 januari 2011 gaat gelden. daaronder een aantal zaken waarvan ik mij afvraag of de wetgever daar wel aan gedacht heeft en of die gevolgen wel echt gewenst zijn. voor bepaalde groepen is dat goed nieuws, zoals voor stellen waarvan een van beiden min of meer permanent is opgenomen in een verpleeghuis. maar voor andere groepen werkt dit zo slecht uit, dat het de vraag is of dat wel de bedoeling was.
neem bijvoorbeeld de situatie waarin u duurzaam gescheiden leeft zonder officieel gescheiden te zijn. u wilt niet scheiden om redenen die alleen u en uw man aangaan. maar u bent vanaf 1 januari 2011 wel (weer) elkaars fiscale partners, want volgens de nieuwe wettelijke regels zijn gehuwden altijd elkaars partner, ongeacht of zij samenwonen of op hetzelfde adres staan ingeschreven. dat heeft een aantal gevolgen waar u niet blij mee zult zijn. zo geldt voor bepaalde posten dat zij verdeeld mogen (moeten) worden en voor andere dat het inkomen van de partner meetelt, zoals bij de drempel voor specifieke zorgkosten, giften e.d. u moet dan dus elkaars inkomen weten. absurd.

maar het wordt nog gekker. omdat u elkaars fiscale partner bent, kunt u samen maar één eigen woning hebben. als u ieder een eigen hoofdverblijf heeft, moet u gezamenlijk kiezen welke van beide woningen onder de eigenwoningregeling valt. als u niet kiest, vallen beide woningen in box 3 en verliest u beiden de renteaftrek over de hypotheekschuld. als u wel kiest, maar u kiest ieder een andere woning als eigen woning, geldt de keuze van degene die de aangifte het eerste heeft ingediend. deze woning is dan de eigen woning en de woning van de ander wordt in box 3 belast. vervolgens mogen de inkomsten uit de eigen woning worden verdeeld over beiden. degene die de aangifte het eerste indient zal de aftrekpost voor de eigen woning natuurlijk volledig bij zichzelf aangeven.

maar voor deze verdeling is de handtekening (digid) van de partner nodig. en als die niet wordt gegeven, geldt een 50-50 verdeling. ieder mag dan de helft aftrekken. omdat u al een tijd uit elkaar bent, heeft u natuurlijk geen inzicht in de financien en fiscale zaken van uw man en dat wilt u vast en zeker zo houden. een idiote situatie. daaraan toegevoegd dat deze wijziging wordt beargumenteerd met het gemak dat het voor de uitvoeringspraktijk heeft, en dan slaat bij mij de twijfel over de competentie van de wetgever helemaal toe. het enige doel van deze regeling is namelijk dat de belastingdienst dan in de vooringevulde aangifte kan invullen dat u elkaars partner bent, dat is dan namelijk eenvoudig te achterhalen. de problemen voor de burgers zijn echter gigantisch, maar daar schijnt de wetgever geen boodschap aan te hebben. nederland: wordt wakker!

http://www.fiscalio.nl/fiscaal-nieuws/nieuws-fiscaal/duurzaam-gescheiden-leven-na-2010">bron