Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 23-06-2012 23:07:20
Geldzaken & Recht

Id kopie bij betaling met creditcard in winkel...

Winterman schreef op zaterdag 23 jun 2012, 22:26: vragen om een legitimatiebewijs mag. een kopie er van maken niet. dat is een voorbehoud dat een winkelier niet mag maken als hij/zij creditcards accepteert. vraag is alleen of een discussie op dat moment enige zin heeft.

het is inderdaad wettelijk verboden om een kopie te maken van een identiteitsbewijs tenzij het een overheidsinstelling betreft. wil iemand per se (zoals dit tankstation..) een kopie hebben, dan mag alles afgeplakt worden wat niet te maken heeft met de identiteit (foto, pasnummers, bsn, woonplaats, etc.

voorbeeld: een wapenwinkel die bijvoorbeeld een luchtdrukpistool verkoopt moet wettelijk om identificatie vragen, ze hoeven geen kopie te maken maar willen ze dat wel dan moet je dus alles behalve je naam en geboortedatum gewoon afplakken: je hebt dan aan de wettelijke voorwaarden voldaan. ik heb aardig in de clinch gelegen met een malloot van http://www.herlaadwinkel.nl die via mail een ongecensureerde kopie van mijn id wilde hebben, hij schreef later op de terugboeking (ik had al betaald) zelfs: 'poging tot illegale aankoop'..

mediamarkt vraagt ook altijd om een id kaart bij een cc-betaling, de kassière schrijft dan vervolgens je naam en nog iets op de slip (nogmaals: bsn mag echt nooit.. altijd bezwaar maken!).

jezelf identificeren is niets meer dan je naam en geboortedatum, méér niet.