Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 04-07-2012 12:58:31
Auto & Vervoer

Fietsband

Sylli is duidelijk opgelicht. slempie adviseert aangifte bij politie te doen. politie zal hoogstwaarschijnlijk (ten onrechte, want oplichting is een strafbaar feit) zeggen: dit is een civiele zaak, daar doen wij niets mee. ik ben het helemaal eens met de mensen die adviseren om de naam van die oplichter bekend te maken, zodat ook andere consumenten gewaarschuwd zijn. en kijk bij welke branche-organisatie hij is aangesloten, en vraag bij die organisatie de klachtenprocedure aan: waarschijnlijk eerst proberen er in een gesprek alsnog met de fietsenmaker uit te komen via teruggave van te veel betaalde € 135; en daarna voorleggen aan de geschillencommissie. schrijf ook even een briefje naar de kamer van koophandel. en probeer de lokale pers te interesseren in het verhaal.
vanuit een puur juridische invalshoek ga ik er van uit dat je een (mondelinge, maar wel rechtsgeldige) overeenkomst met de fietsenmaker hebt gesloten, waarbij een bedrag van € 50.- werd overeengekomen. de fietsenmaker heeft jou, met intimidatie en het dreigement om je fiets niet terug te geven, € 185.- afgetroggeld, dat is € 135.- meer dan was afgesproken. die € 135.- kan je, met een beroep op onverschuldigde betaling, waarschijnlijk via een (eenvoudige) kantonrechtersprocedure terug eisen. je hebt daar geen advocaat voor nodig. houd wel rekening met betaling van griffiegeld, en de deurwaarderskosten voor het betekenen van de dagvaarding aan de fietsenmaker. maar die kosten moet de fietsenmaker ook aan jou betalen als hij door de kantonrechter in het ongelijk wordt gesteld. houd daar bij het opstellen van de eis in de dagvaarding wel rekening mee. en vóórdat je tot dagvaarding overgaat: schrijf de fietsenmaker een brief waarin je het te veel betaalde terugeist, en laat die brief volgen door een aanmaning en een ingebrekestelling, waarin je ook meedeelt dat je de zaak aan de rechter zal voorleggen. enerzijds weet ik dat in het algemeen niet geprocedeerd wordt wanneer het om (relatief) geringe bedragen gaat, maar anderzijds kan je het beschouwen als een principekwestie. veel succes!