Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 09-07-2012 22:01:32
Voeding & Gezondheid

Hoelang kan ik water bewaren?

Neem lege wijnflessen of inmaakflessen of glazen potten met deksels.
alles goed afwassen.
kook de doppen en/of deksels 30minuten uit
kook de flessen en/of glazen potten ook 30 min uit.
(makkelijker is om ze 30min in de oven te zetten op 100/110graden op de bakplaat met een handoek onder de flessen zodat deze niet springen. 30min = minimum, je mag ook langer steriliseren. bijv 60min of 120min. dit geldt voor zowel het glas als de doppen/deksels die je uitkookt i.p.v in de oven legt, dit i.v.m de rubbers in de doppen/deksels deze zullen in een oven uitdrogen en kapot gaan.)

doe een paar liter water in een pan en laat dit 30min koken zodat deze klaar is wanneer de flessen/potten en doppen/deksels ook klaar zijn. (deze heb je nu zelf steriel gemaakt. het water is ook steriel na 30 min te hebben gekookt.)

zet de bakplaat op uw aanrecht en laat de glazen flessen/potten hier gewoon op staan.

giet het afgekookte water in de flessen/potten en schroef vrijwel meteen de doppen/deksels erop.
(laat de flessen/potten doppen/deksels en het water niet afkoelen. alles moet zo heet mogelijk zijn het water moet er zo heet mogelijk in!)

laat de flessen gewoon afkoelen maar zet de potten op de kop dus met het deksel naar onder zodat je kunt zien of er eentje lekt.
laat het geheel afkoelen en zet het donker op een koele plek weg.

nu heb je water wat erg lang houdbaar is.

hoe weet je nu dat je water nog goed is?
je water in flessen met een gewone dop is moeilijk te beoordelen.
je water in flessen met rubbervacuumstop is te herkennen aan of het stopje nog naar binnen gezogen zit of dat deze bol omhoog staat. als het rubberdopje naar boven staat kun je je water weggooien, maar als deze nog in de fles gezogen zit is je water nog te drinken.
je water in potten met deksel is te herkennen aan het deksel. staat het bol omhoog dan weggooien, staat het deksel ingedrukt is je water nog goed. bij veel deksels kun je dat testen door er gewoon even op te drukken. als deze een klik,klik geluidje maken kun je je water weggooien. kun je het dekseltje niet klikken dan is je water nog gewoon goed en kun je het drinken.

(bij flessen koop je meestal rubber doppen die vacuum kunnen trekken.) ikzelf gebruik oude appelmoespotten met bijbehorende deksel of andere potten waar groenten in hebben gezeten. kost geen geld, werkt perfect en is dan meteen gerecycled dus 100% top ;-)

water zoals spa werd ooit steriel gemaakt door osmose, maar tegenwoordig gaat dat water door uv lampen en is drinkbaar.

stikstof erbij en dopje erop voor stil water.
koolzuur erbij en dopje erop voor mineraalwater.