Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vliegenderob
vliegenderob - 12-07-2012 14:15:45
Vrije tijd & Tuin

Catwatch werk dit of niet ????

Er staat nergens in de wet dat het maken van een kopie verboden is. ik heb altijd een kopie van mijn paspoort bij mij wat als ondernemer handig is maar waar het bsn nummer is weggehaald. daarnaast heb ik eronder getypt, kan ook (later) met de hand geschreven worden, "uitsluitend bestemd voor:" en dat kan wanneer nodig erbij geschreven worden, naam van bedrijf of gelegenheid. het origineel kan ter inzage worden gegeven en de kopie kan dan afgegeven worden. het inzien heeft op zich alleen maar waarde als er iemand naar kijkt die een opleiding heeft gehad om echte van onechte paspoorten te onderscheiden.
een idee is misschien om eventueel een stukje leukoplast of isolatieband over het nummer in je paspoort te plakken. indien nodig kun je dat stukje er zó vanaf halen.
onderstaand het officiële antwoord op deze brandende vraag:

vraag: bij o.a. registratie van bezoekers vraagt men vaak een identiteitsbewijs zoals paspoort of rijbewijs. dit bewaart men in de kluis tot de bezoeker het pand weer verlaat. de bezoeker krijgt in ruil een toegangspas. maar is dit eigenlijk wel legaal? mogen men identiteitsbewijzen afnemen en onder zich houden, ook al is het maar tijdelijk?

antwoord: er is geen wettelijke regel die het tijdelijk afgeven van een identiteitsbewijs ten behoeve van bijvoorbeeld toegang verlenen verbiedt. natuurlijk moet de bewaarnemer wel zorgvuldig passen op het identiteitsbewijs. en het bewaren moet een legitiem doel dienen, dat alleen kan worden behaald door het bewaren van het identiteitsbewijs zelf. als een kopie genoeg is, dan mag men niet eisen dat je het origineel afgeeft. en volgens mij kun je in vrijwel alle gevallen volstaan met inkijken of met bewaren van een kopie.

er staat in paspoorten dat dat mag doch "slechts ter beschikking aan een derde wordt gegeven indien daartoe een wettelijke verplichting bestaat" maar ik denk niet dat die tekst slaat op het tijdelijk in de kluis leggen in ruil voor een toegangspas. als het dus niet genoeg is om de pas alleen in te kijken en/of de gegevens (zoals het nummer) te noteren, dan is in de kluis leggen wel degelijk toegestaan.