Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 31-07-2012 17:08:48
Geldzaken & Recht

Belasting over lening kleinkind

Timfelix,

om renteaftrek in de ib te kunnen genieten, moet de rente verschuldigd zijn of geweest zijn. dat heeft niets met opeisbaarheid te maken, daar spreek je over als je de lening onmiddelijk opeisbaar is of niet. dat heeft ook weer invloed op de hoogte van de schenkbelasting.

de renteaftrek vervalt juist niet bij het kwijtschelden van de rente en deels op de lening. de renteatrek wordt alleen jaarlijks minder omdat de rente immers lager wordt. maar als de lening op de oorspronkelijke hoogte blijft, moet je wel rekening gaan houden met de vererving van de lening bij het overlijden van opa (in dit geval). opa zal of in een testament hier voor iets moeten regelen (kwijtschelden bij overlijden bijvoorbeeld) of kleinkind moet aan de erfgenamen van opa gaan betalen.hierover heeft de hoge raad zich al meerdere malen over gebogen.

de redenering op de website waarnaar verwezen wordt is overigens op een aantal punten niet geheel zuiver/juist. het is niet zonder meer toegestaan om maar even 1/4 boven de marktrente te gaan zitten. dat kan zelfs op een schenking van kind aan ouder gaan lijken en als zodanig belast worden.

ook het verhaal dat je door de overeenkomst ter registratie aan te bieden, je een bewijsstuk hebt van de geldlening hebt is niet juist. registratie van de onderhandse geldlening zorgt er alleen maar voor dat de datum wordt vastgesteld. niets meer en niets minder.