Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 08-08-2012 12:55:36
Geldzaken & Recht

Opgelicht door jurofoon

het uitbrengen van een dagvaarding kan gebeuren door een deurwaarder of een advocaat. een deurwaarder zal daar ongeveer € 100.- voor in rekening brengen. tenzij hij ook de tekst van de dagvaarding voor je moet maken; dan wordt het eens stuk duurder, afhankelijk van het aantal uren en de moeilijkheidsgraad. in heel eenvoudige zaken zou je de dagvaarding zelf kunnen opstellen, maar het is toch te adviseren om dat door een jurist (juridisch loket? juridisch adviesbureau? advocaat via "toevoeging?) te laten doen, vooral als het om gecompliceerde zaken gaat, en/of het om grotere bedragen gaat.
vragen aan "zonnig": heb je zwart op wit dat je maximaal € 200.- wilde betalen voor het uitbrengen van de dagvaarding?
heeft jurofoon de dagvaarding alleen uitgebracht, of hebben ze ook de tekst moeten opstellen?
hoe was de rekening "van enkele duizenden euro's" gespecificeerd? heb je schriftelijk bezwaar aangetekend tegen die rekening? er is beslag op je uitkering gelegd, maar dat kan alleen na een rechterlijk vonnis; is er een rechtzitting geweest, en ben jij daarvoor gedagvaard, en zo ja, heb je die rechtzitting bijgewoond en verweer gevoerd? wat was de uitspraak van de rechter? ben je daartegen in beroep gegaan? je schrijft dat je je niet hebt kunnen verdedigen omdat je geen advocaat kan betalen. nou, in dat geval had je een beroep moeten doen op "gefinancierde rechtshulp", dan kan je gebruik maken van de diensten van een "toegevoegde" advocaat, waarvoor je alleen maar een (bescheiden) eigen bijdrage hoeft te betalen. je schrijft dat je door het beslag je huur en vaste lasten niet kan betalen; maar bij beslag (op loon of uitkering) kan er alleen maar beslag worden gelegd op het bedrag boven de "beslagvrije voet" (= ongeveer 90% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm). over hoogte van de beslagvrije voet moet je dus kunnen blijven beschikken, en dat moet voldoende zijn om huur en vaste lasten te betalen. zo niet, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor aanvullende bijstand. ik hoop dat je iets aan deze info hebt. sterkte!