Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 08-08-2012 14:17:52
Geldzaken & Recht

Boom inkorten en snoeien

Michellekepen stelt dat snoeiplicht afgedwongen kan worden bij de rechter. vladja: michellekepen noemt geen enkele rechterlijke uitspraak. zelf ben ik wel benieuwd, hoe de rechter zou beslissen als deze casus aan hem wordt voorgelegd. de klager is dan eiser in een civiele procedure, en de boombezitter is gedaagde. er zijn m.i. drie mogelijke uitkomsten: 1) rechter bevestigt het recht van eiser om de takken van buurmans boom te snoeien o.g.v. art. 5:44 (maar dat wisten we al). 2) rechter verplicht gedaagde om zelf de takken te (laten) snoeien, en als hij dat niet binnen een bepaalde tijd doet, mag eiser het, op kosten van gedaagde, door een ander (bijv. een hoveniersbedrijf) laten doen. misschien nog wel onder sanctie van een dwangsom.
3) rechter verwijst naar mediation.
maar: het beste is natuurlijk het niet zo ver te laten komen, want dan is de sfeer voor altijd verpest. je maakt mij niet wijs dat je er onderling niet uit kan komen. civiele procedures kosten veel geld, kunnen (inclusief beroepsprocedures) heel lang duren, en het procesrisico ligt bij de eisende partij, d.w.z. dat als hij de procedure verliest, hij ook nog eens veroordeeld kan worden in de kosten van de tegenpartij.