Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ikbenik
ikbenik - 02-09-2012 04:30:45
Computers & Telefonie

Slechte service media markt & apple

[quote=ramonnetje schreef op zondag 2 sep 2012, 00:14] de consumentenbond heeft apple al meerdere keren op onze wetgeving (2 jaar garantie) gewezen en apple heeft 'beterschap' belooft maar steekt ondertussen zijn middelvinger op.. ik ben zelf geen apple fan maar dat heeft hier niets mee te maken, de andere (pc-/laptop-) producenten houden zich doorgaans wel aan de 2 jaar garantieperiode.
dat is echt een giller.

het probleem is juist dat de consumentenbond het verkeerd heeft.
er bestaat namelijk geen regel in de europese richtlijn die de winkelier of fabrikant verplicht om minimaal twee jaar garantie te verstrekken.
ik ken die discussies en men heeft het gruwelijk fout.

de europese richtlijn kent inderdaad een twee jaar regel. dat is de verjaringstermijn van de verkopende partij over de aansprakelijkheid als het product niet volgens de koopovereenkomst geleverd is of niet de eigenschappen bezit welke de koper op grond van de koopovereenkomst had mogen verwachten met daarnaast de uitspraken van fabrikant en verkopende partij. welke ook in de wandelgangen "wettelijke garantie" wordt genoemd.

echter denkt de consumentenbond en helaas ook de consumentenautoriteit dat de term "wettelijke garantie" een andere betekenis heeft, en wel dat met "wettelijke garantie" de minimale garantieperiode die de verkopende partij en fabrikant wettelijk verplicht zijn om te verstrekken. in hun ogen is de verkopende partij of fabrikant in overtreding als die maar één jaar garantie verstrekt. helaas voor hen hebben zij het totaal mis. de term "wettelijke garantie" garantie heeft totaal niets te maken met de garantieperiode maar met de regels omtrent conformiteit.

de twee jaar regel staat in artikel 5 van de europese richtlijn. artikelen 2 tot en met 5 gaan over conformiteit en artikel 6 gaat over de garantie.
in de nederlandse wetgeving gaan artikelen 17 tot en met 24 over conformiteit en artikel 6a gaat over de garantie.