Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mabureau
mabureau - 08-10-2012 17:50:40
Geldzaken & Recht

Hoe houden we de woningmarkt opslot,

[quote=jorisw schreef op maandag 8 okt 2012, 16:55]zit de clou misschien in het feit dat je eigenlijk nog een "schuld" van 42.500 bij de projectontwikkelaar hebt openstaan?

helaas niet. de constructie is waterdicht.
of de projectontwikkelaar koopt binnen 3 maanden het appartement, in dat geval wordt de € 42.500 verrekend, of hij koopt het niet terug, in welk geval de lening wordt kwijtgescholden.
in het eerste geval heeft de bank geen probleem en in het tweede geval komt de extra overwaarde ten goede aan de bank. cq stijgt de dekking met 33% van 75% naar 100%.

als het puntje bij paaltje zou komen hoeft in het eerste geval niet geëxecuteerd te worden, want dan is het appartement binnen 3 maanden verkocht en heeft de bank zijn geld terwijl in het tweede geval het appartement, zonder pijn, met 25% verlies verkocht mag worden, omdat deze 25% nooit betaald is.
maar ook dan is er voor de bank geen risico, omdat de gevraagde financiering bij € 75.000 maar 42% is van de 100% von.

cq een win-win situatie voor de bank en de koper en de projectontwikkelaar betaalt het gelag.

punt is dat de rabo bank alle mogelijke argumenten heeft aangevoerd en vervolgens weer ingetrokken, om uiteindelijk te stellen dat zij niet mogen financieren zonder nhg, dit zou vanuit de landelijke organisatie zijn opgelegd.

komt er op neer dat iemand die geen of een beperkt pensioen heeft opgebouwd en zijn vermogen heeft gespaard in zijn eigen woning, maar maximaal € 40.000 kan lenen. ook als is de waarde van zijn pand € 1.000.000.

in het onderhavige geval komt het er op neer dat de woonlasten bij een hypotheek van max € 75.000
ca € 325 per maand zijn wat niet mag voor de nhg gezien het inkomen, terwijl een huurwoning ruim het dubbele kost.
rabo verplicht dus iemand om maandelijks € 325 op zijn vermogen in te teren.