Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

el
ellen88 - 12-10-2012 12:48:08
Voeding & Gezondheid

Babyvoeding bevat fluoride en maltodextrines

Je hebt inderdaad de natuurlijke variant van fluoride: fluorapatiet. deze wordt voornamelijk gevormd in pegmatieten, pneumatolieten, onder hydrothermale omstandigheden en in alluviale afzettingen. het is een zeer algemeen mineraal en komt onder andere voor in birma, sri lanka en india. het heeft de vorm van een steen. dit wordt niet gebruikt in voeding. de fluoride in tandpasta en bijvoorbeeld babyvoeding is de chemische variant. ditzelfde geldt voor de fluoride die toegevoegd is aan drinkwater. dit laatste wordt in nederland niet gedaan en je vindt het ook niet in bronwater. deze fluoride stapelt zich op in het lichaam en wordt niet via zweet en urine uitgescheiden.

het klopt dat er in bv ook suikers en vetten zitten. je krijgt dan de discussie: zijn dit natuurlijke suikers en natuurlijke vetten? op zich is suiker (zoals in bijvoorbeeld vers fruit en sommige honingsoorten) niet slecht. het gaat mij om de bewerkte, geraffineerde suikers. zo heb je ook verzadigde en onverzadigde vetten waarvan de een gezonder is dan de ander niet. er zijn ook, zoals als reactie op dit bericht is gegeven, de nodige onderzoeken met betrekking tot aspartaam.

maltose wordt onder meer gebruikt in sportdrankjes, snoep en soms zelfs in brood. er bestaat ook een andere vorm van maltose: maltodextrine. dat middel vond ik bijvoorbeeld ook op het ingrediëntenlijstje van een vegetarische burger. wat is het verschil tussen maltose en maltodextrine?

maltose wordt meestal gemaakt van gerst maar kan ook worden gemaakt uit andere granen of aardappel. in de meeste producten met maltose is dit middel een geraffineerde suiker.

bloedsuikerspiegel
maltose doet de bloedsuikerspiegel snel en hoog stijgen. het heeft een zoetkracht van ongeveer 105, waar ‘gewone suiker’ een waarde van 100 heeft en fructose 20. dat verklaart waarom maltose in sportdrankjes wordt gebruikt, mensen drinken dit namelijk voor onmiddellijke energie. maltodextrine heeft een waarde van 137. dus zowel maltose als maltodextrine zorgen voor een snelle stijging in je bloedsuikerspiegel.

maltodextrine
maltose bestaat uit twee eenheden glucose. wanneer je meerdere eenheden glucose toevoegt (maltose + dextrose), krijg je maltodextrine. deze maltodextrine is een wit poeder en een geraffineerd product. maltodextrine kan zoet smaken, maar er is ook maltodextrine met een neutrale smaak. het middel wordt dan ook voor meerdere doeleinden gebruikt in de voedingsindustrie: als zoetmiddel, maar ook als vetvervanger, textuurverbeteraar én om een product op goedkope manier ‘op te vullen’. dat vullen verlaagt de kosten voor de producent, maar zorgt tegelijk voor een vermindering in de voedingswaarde van het product.

maar goed wat ik al eerder opmerkte. iedereen heeft er zijn ideeën over en voor ieder onderzoek wat het een uitwijst, is er een ander onderzoek wat het tegendeel zegt te bewijzen. je kunt je daarbij afvragen of voor beide kanten van onderzoeken er een bepaald belang bij het resultaat is. daarom zeg ik niet de waarheid te weten. die zal waarschijnlijk in het midden liggen en zoals met veel dingen: met mate hoef je niet ergens (meteen) aan dood te gaan. in vis zitten goeie vetten maar er wordt geadviseerd dit maar 2 keer per week te eten (iig als je borstvoeding geeft) alleen al vanwege de dioxines. geen fijn idee maar ja ik woon ook in de stad en die uitlaatgassen zijn ook niet gezond. in de hoeveelheid verzorgingsproducten die een mens per dag gebruikt zit ook een batterij aan chemicaliën. en dan de bestrijdingsmiddelen op voeding. en zo kan ik nog wel even doorgaan. mijn gevoel (naast een dosis gezond verstand) is dat ik het liefst zo puur mogelijk wil eten, drinken en leven. en dit ook voor mijn kinderen wil. we hebben die geraffineerde suikers niet nodig. je kunt ook je energie uit graan, fruit, etc halen. daar blijft je bloedsuikerspiegel constanter mee en put je je lijf niet zo mee uit.
contact met chemicaliën etc. is niet altijd te vermijden. en leven in angst is ook niet bepaald een optie vind ik. daar waar ik kan het voor mijn gevoel zo gezond mogelijk doen, is wat ik nastreef. en op welke wijze dat is, is voor eenieder verschillend.