Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ikbenik
ikbenik - 18-10-2012 21:52:29
Huishouden & Energie

Delonghi koffiemachine

[quote=dearagain schreef op donderdag 18 okt 2012, 19:33]*het is nog steeds zo dat de consument van een eu land altijd minimaal 2 jaar garantie heeft op een produkt, tenzij de consument tijdens de koop met minder genoegen heeft genomen

*in ons land komt daar zelfs nog de wettelijke bescherming na de minimale wettelijke garantietermijn bovenop

dat is een misverstand.

die twee jaar is de verjaringstermijn van de verkopende partij voor non-conformiteit. die twee jaar heeft totaal niets te maken met de garantie die de fabrikant of verkopende partij verstrekt.

een andere term voor conformiteit is "wettelijke garantie".
helaas zijn er lieden en organisaties die stug vol blijven houden dat met "wettelijke garantie" de garantietermijn wordt bedoeld welke de verkopende partij of fabrikant wettelijk verplicht is om te verstrekken. zij stellen dan ook de fabrikant of verkopende partij in overtreding is als die maar één jaar garantie verstrekt. wat echt nonsens is.

garantie is geen recht, maar een gunst.
de verkopende partij is volgens de europese richtlijn gedurende de eerste twee jaar na aankoop aansprakelijk als het product niet volgens de koopovereenkomst geleverd is of niet de eigenschappen bezit welke de koper op grond van die overeenkomst had mogen verwachten. daarnaast geldt in nederland dat voor producten die normaal een langere levensduur hebben als twee jaar, dat ook na twee jaar de koper bij de verkopende partij kan aankloppen als het product non-conform de overeenkomst is. maar dan moet het product wel non-conform zijn.