Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

er
erik-m - 07-11-2012 17:20:44
Geldzaken & Recht

Waardering inboedel voor erfbelasting

Het zou zomaar kunnen dat een inboedel van een bejaard echtpaar geen waarde heeft in het economisch verkeer. maar dit zou zomaar ook anders kunnen zijn.

de opkoper die er niets voor de inboedel geeft vind ik niet zo relevant. immers de definitie van waarde in de economisch verkeer luidt:
de prijs die bij aanbieding van de zaak ten verkoop op de meest geschikte wijze na de beste voorbereiding door de meestbiedende gegadigde daarvoor zou zijn besteed.

een opkoper, of een goed doel, zal vaak niet de meest biedende gegadigde zijn. vandaar mijn knipoog naar marktplaats.

het laten afvoeren, of weggeven, van de spullen is een keuze van de erfgenamen. je kunt pas iets laten afvoeren, of weggeven, wanneer je het eerst hebt gehad. het is nu net hetgeen wat je hebt verkregen waarover je belasting over moet betalen.

het is dus zeer wel denkbaar dat een (voor de erfgenamen waardeloze) inboedel een positieve waarde heeft en dus in de aangifte moet worden opgenomen. ik weet ook wel dat de belastingdienst geen capaciteit heeft om hier intensief aandacht aan te geven. en het fiscale belang wil ik ook zeker niet overdrijven. maar dit betekent niet dat je daarom, in strijd met de regels, een onjuiste aangifte mag doen. de rol van de belastingdienst is in deze zeer klein. het is de wet en de rechtspraktijk die bepaalt. die is voor zowel de belastingdienst als belastingplichtige gelijk.

de kosten die door de erfgenamen worden gemaakt, zoals het afvoeren of een taxatie, zijn echt niet aftrekbaar. deze schulden behoorden simpelweg niet tot het vermogen van erflater. wanneer de opbrengst gesaldeerd wordt met de afvoerkosten (gesloten beurs) is er dus fiscaal nog steeds sprake van een positieve waarde. immers de in de saldering begrepen afvoerkosten zijn niet aftrekbaar terwijl de opbrengst wel belast is.

het maakt de belastingdienst inderdaad niet uit of de spullen op een rommelmarkt worden verkocht, op markplaats worden aangeboden of worden weggegooid. allemaal omstandigheden na overlijden die niet relevant zijn voor de erfbelasting. enkel de verkrijgingen op het moment van overlijden, en de daaraan gekoppelde waarde in het economisch verkeer, zijn van belang.

bij het invullen van de aangifte zitten we op een moment dat ligt vóór het moment dat de aangifte bij de inspecteur op zijn bureau ligt. de belastingplichtige zal aan de hand van de wet de aangifte moeten invullen. vanuit die gedachte heb ik geschreven.