Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gsm
gsm - 13-11-2012 14:19:04
Computers & Telefonie

Opstelten: helft consumenten heeft geen idee van cybersecurity

Beveiliging begint wel degelijk bij de provider. als het goed is wordt nu al heel veel e-mail uitgefilterd.
op dns servers kunnen foute websites op voorhand geblokkeerd worden.

gebruikers op een windows pc zouden altijd als normale gebruiker moeten werken en niet als lid van de administrators groep. op de pc moet dan wel een tweede gebruiker geconfigureerd zijn, die indien nodig wel als administrator kan optreden.
dit is een van de redenen dat linux veel veiliger is. standaard heeft een gebruiker in linux zeer beperkte bevoegdheden, omdat linux gebruikers standaard geen administrator-rechten hebben. malware kan zodoende, met de beperkte rechten van de gehackte gebruiker, veel minder gemakkelijk kattekwaad uithalen.

ik vind het ronduit belachelijk dat je heel moeilijke en lange wachtwoorden zou moeten gebruiken.
ik ken veel senioren en een dergelijk wachtwoord kunnen ze echt nooit foutloos typen, laat staan onthouden.

de meeste virusscanners zijn totaal ongeschikt voor simpele gebruikers.
deze programma's dienen de pc te beschermen, zonder moeilijke vragen en ingewikkelde upgradeprocedures. om die reden installeer ik bij senioren alleen nog mse (is ook standaard als defender in windows 8 aanwezig), of desnoods panda. alle andere scanners zijn naar mijn mening misschien soms wel iets beter, maar meestal te moeilijk in de omgang.

een oplossing zou ook zijn een vingerafdrukscanner (of iets vergelijkbaars) in combinatie met een wachtwoord en/of persoonlijke vraag en antwoord.

een andere oplossing zou een identiteitskaart, eventueel met ingebouwde chip kunnen zijn, waarin je identiteit vastligt, en die je voor een camera of scanner kan houden, aangevuld met een relatief eenvoudig wachtwoord of een pincode.

daders dienen, via internationale samenwerking, veel vaker opgespoord te worden en moeten ze, naast het vergoeden van de schade aan de slachtoffers, veel zwaarder bestraft worden.