Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vliegenderob
vliegenderob - 22-12-2012 13:49:01
Huishouden & Energie

Zagen in porseleinen bordje

[quote=meriva2005 schreef op vrijdag 21 dec 2012, 13:39]misschien kun je dit met een gatenzaag doen voor steen, denk wel dat je dit moet koelen anders word dit te warm en eventueel nog breekt. boor wel van 2 kanten, maar ja eerst even proberen. succes

wat heeft de vraagsteller nu aan een antwoord dat begint met "misschien" en "eerst even proberen"? als het fout gaat is het te laat. een "gewone" z.g. gatenboor kan absoluut niet, is alleen voor hout, al is dat een wijd verbreid misverstand. ik zag zelfs eens een monteur van een gerenommeerd bedrijf dit proberen in een paaltje van roestvrij staal. ondanks dat de boor en het metaal roodgloeiend werden, bleef de man doorboren, het lukte uiteraard niet. een steenboor of "wideaboor" (=hetzelfde) is niet scherp en zal op porselein geen of weinig effect hebben omdat die geen grip krijgt op het materiaal. kijk maar eens naar zo'n boor, dan zul je zien dat het raakvlak afgerond is.dit type boor ontleed zijn kracht aan het "kloppen", wat je hier echt niet moet doen. als je over een goede slijpsteen beschikt kun je een wideaboor "scherpslijpen" en dan gaat het wel. daar is echter kennis voor nodig en die heeft de vraagsteller niet want anders zou hij bovengenoemde vraag hier niet stellen.
alleen een diamantboor of eventueel een goede metaalboor, kost minstens €15,00, zou dit klusje goed kunnen klaren.
daarnaast zijn er speciale boren voor dit doel maar die zijn erg prijzig, reken op minstens €25,00, die verlangen wél een boormachine met minstens tienduizend toeren en zijn na enkele gaten te hebben geboord, "op".