Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 12-01-2013 10:30:58
Geldzaken & Recht

Verkoper verschaft tweede hypotheek ?

Nee uiteraard vervalt een schuld en de rente daarop niet als een woning wordt verkocht, of als de schuldenaar niet aan zijn verplichtingen voldoet. maar u zou dan een tweede hypotheek verstrekken, de eerste heeft voorrang, dus als er problemen zijn, blijft er weinig tot niets voor u over. die schuld is dan niet weg, maar zie als particulier maar eens veren te plukken van een kale kikker. een tweede hypotheek is geen ongelukkige term, want het is ook een echte hypotheek met bijna dezelfde regels en gevolgen als de eerste, alleen is bij vereffening eerst de eerste aan de beurt en dan pas de tweede. maar de schuld blijft natuurlijk bestaan.

inderdaad is het zo dat de banken nu weer een beetje doorslaan naar de strenge kant.

aan de ene kant kan de aanwezigheid van een tweede hypotheek de eerste bank vaak niets schelen, als die verstrekt is door ouders of zo, want daarvan is het toch vaak de bedoeling dat de schuld na verloop van tijd komt te vervallen. maar een echte tweede hypotheek, zoals in dit geval, maakt de bank niet blijer. geldlener heeft grotere verplichtingen en het blijft dan altijd een risico of hij daar aan kan blijven voldoen. ook een bank ontvangt liever gewoon de rente zonder verdere complicaties.

de bank heeft natuurlijk ook een heel apparaat wat in werking gezet kan worden als de geldlener niet aan zijn verplichtingen voldoet. u daarentegen moet dan ook nog kosten gaan maken. dus wat is wijsheid, wilt u het risico lopen? als zijn ouder borg kunnen staan, zou dat natuurlijk mooi zijn.