Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 18-01-2013 13:52:18
Garantie & Verzekeringen

Fiets ongevalletje

Artikel 185 wegenverkeerswet luidt:

"1 indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of - indien er een houder van het motorrijtuig is - de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.

2 de eigenaar of houder die het motorrijtuig niet zelf bestuurt, is aansprakelijk voor de gedragingen van degene door wie hij dat motorrijtuig doet of laat rijden."

vooral lid 1 is op uw situatie van toepassing.
u zou die bestuurder dus aansprakelijk kunnen stellen, maar, zoals reeds geschreven is, vindt u dit alles nog waard, om zoveel moeite te doen voor een fietsje dat zijn beste tijd gehad heeft, en waarbij uiteraard een afschrijving gebruikt wordt? daarbij zal dit fietsje dan, aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, zogenaamd 'total loss' verklaard worden, ook gezien uw eigen woorden. de al eerder genoemde 20 euro is in dat geval dan nog héél veel.

en..... zoals ik uw verhaal lees, zou er inderdaad van overmacht sprake kunnen zijn.

conclusie: persoonlijk zou ik voor nog geen 2 tientjes een ander fietsje uitzoeken (tweedehands).

gezien het feit dat de politie bijna niet meer bij kleine aanrijdingen komt (als zij al iets kunnen betekenen m.b.t. bewijs) en ook het bovenstaande, nog de volgende tip voor bestuurders van motorrijtuigen:
tegenwoordig heb je voor een relatief klein bedrag al een goede camera, welke u makkelijk aan de binnenkant van de voorruit kunt plakken of op het stuur van een motorfiets.
gebruik daarbij een sd-kaartje van bijv. 32gb en u kunt zo tot wel 10 - 11 uren filmen.
zodoende heeft u doorgaans duidelijk bewijs in handen, mocht het eens mis gaan.