Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jpm
jpm - 25-01-2013 17:12:10
Voeding & Gezondheid

De huishoudelijke hulp verdwijnt?

[quote=jorisw schreef op vrijdag 25 jan 2013, 15:18]buiten het geld is er nog een probleem waar bijna nooit iemand het over heeft: er komen meer ouderen, dus minder mensen op de arbeidsmarkt. tegelijkertijd zijn er veel meer mensen nodig die in de zorg (alle mogelijke vormen) nodig zijn. dus zelfs als er geld is, is het niet zo vanzelfsprekend dat we voldoende mensen hebben om al het werk te doen.

de komende jaren zouden er 400.000 mensen extra in de zorg nodig zijn om de stijgende vraag aan te kunnen. dan zouden bijna alle schoolverlaters in de zorg moeten gaan werken. de vraag is dan natuurlijk: wie gaan het geld verdienen zodat de mensen in de zorg betaald kunnen worden?

nou @jorisw, u hebt een punt waar het de toename betreft van de ouderen die zorg nodig hebben. en ook zullen er dan meer vezorgenden en verplegenden nodig zijn, maar 400.000? ik zou zeggen, doe er eens een nulletje vanaf. maar dan nog, de overheid is dusdanig aan het bezuinigen dat die 40.000 erbij niet kunnen worden betaald, anders dan door de mensen zelf. de huishoudelijke hulp wordt voor 75% teruggebracht naar 25% van het huidige totaal aan indicaties.
3/4 van de hh wordt dus niet meeer betaald binnen zeer korte tijd. een klein deel van de zorgbehoevenden kunnen nog wel wat meer betalen uit eigen zak, maar veel zal dat niet zijn.
op de andere zorg, denk dagbesteding, begeleiding etc. hoeven de mensen vanaf 2014 ook niet meer te rekenen, dat is al besloten (lente-acoord, het is zo'n mooi woord maar desastreus).
blijft over de intramurale zorg. zzp4 (zorgzwaartepakket) wordt ook niet meer toegelaten tot de verzorgingshuizen. dus snel wordt de hulpvraag voor thuishulp groter en het aantal zorgverleners kleiner.
omdat de inkomsten kleiner worden (noem het zzp4-effect) worden de eigen bijdragen van mensen die wel intramuraal worden verzorgd/verpleegd, extra zwaar gestraft. ze moeten 12% van hun vermogen elk jaar extra betalen. dus als je als oudje een spaarcentje hebt voor je kinderen, dan is het jammer voor die kinderen maar in ruim acht jaar is dat dus echt wel weg.

heel gek: mensen die nooit hebben gespaard betalen geen extra 12 % want ze hebben geen vermogen.