Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 09-03-2013 20:16:02
Geldzaken & Recht

Testamentinzage

De notaris controleert met betrekking tot de afwikkeling van de nalatenschap helemaal niets.

de executeur moet als zijn taak er op zit rekening en verantwoording afleggen aan de erfgenamen. de executeur moet ook in de tussenliggende tijd op verzoek van een erfgenaam inzage geven in de administratie. is een erfgenaam van mening dat de executeur zijn werk niet goed doet, kan hij naar de rechter stappen en de executeur laten ontslaan.

de notaris kan 2 akten/verklaringen opstellen: een verklaring van executele en/of een verklaring van erfrecht. in de verklaring van executele wordt alleen geconstateerd dat iemand bij testament tot executeur is benoemd en die benoeming heeft aanvaardt. met die verklaring kan de executeur naar buiten toe aantonen dat hij belast is met het beheer van de nalatenschap en kan zo bijvoorbeeld betaling verrichten en levensverzekeringen innen.

de verklaring van erfrecht is uitgebreider. daarin staat ook wie de erfgenamen zijn, of de erfgenamen de nalatenschap zuiver danwel beneficiair aanvaardt hebben en eventueel of één van de erfgenamen(eventueel de executeur) mede namens de anderen de nalatenschap als gevolmachtigde mag afwikkelen.over het algemeen mag een gevolmachtigde meer dan een executeur.

als je de notaris die het testament in zijn kluis heeft hebt gebeld, kan hij je ook vertellen of wel of niet erfgenaam bent.