Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 10-03-2013 11:49:23
Huishouden & Energie

Kattenvoer


beste lezers,

het is eigenlijk allemaal heel simpel.
het beste voor een kat is zijn/haar eigen maaltje te vangen. dat zijn dus vooral muizen, vogeltjes en soms een jong konijntje. daarna komt barf-en, oftewel ingevroren kuikentjes en ander dierlijk voer kopen, die door de shredder heen halen en dat dan voeren. een heel gedoe overigens en je mot er nog een beetje verstand van hebben ook, want anders vergeet je misschien nog wat wat essentiële voedingsstoffen of heb je de verhouding verkeerd. katten die gewend zijn aan kattenvoer willen het meestal ook niet direct eten, dus je wordt er druk mee.
dan is er nog mogelijkheid drie en dat is kant-en-klaar kattenvoer. daar zitten nu eenmaal enorme kwaliteitsverschillen in en de prijs zegt eigenlijk weinig. hoe meer de reclame kost des te duurder het voer, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook goed is. het is een kwestie van etiketten lezen: wat zit erin. begint de lijst met granen, mais, glute of suiker, dan weet je dat het rotzooi is. het eerste in de lijst van ingrediënten zou er het meeste in moeten zitten. katten eten nu eenmaal vlees en al die plantaardige producten schijten ze gewoon weer uit. da's wel weer goed voor de verkoop van de kattenbak-korrels. moet je continu je kattenbak verschonen, of stinkt die na 2 keer schijten een uur in de wind, dan geef je je katten dus het verkeerde voer.

wettelijk is in nld geregeld dat als je op het etiket zet dat het rund is, dan moet er minimaal 4% rund in zitten. dat wil zeggen dat er waarschijnlijk maximaal 4% rund in zit en dat zal dan ook nog separator-vlees zijn dat van rund afkomstig is. overigens niks mis met separatorvlees, prima geschikt voor katten. maar heb je een kat wel eens achter een koe zien vangen om deze te doden en op te peuzelen? rundvlees is geen natuurlijk voer voor een kat. niet dat het meteen slecht is, maar wel even blijven nadenken.

conclusie: als je je kat kattenvoer geeft, kijk dan naar het etiket wat erin zit.
granen, mais en suiker zijn uit den boze. er mag wel een beetje graan en mais in zitten (gezien de kat ook de maaginhoud van zijn prooien opeet), maar eigenlijk is alles meer dan 10% daarvan enorm jammer van je centjes, want dat belandt gewoon in de kattenbak in de vorm van stinkende uitwerpselen.

en heb ik dan nog een tip? jawel, die heb ik wel, want ik let ook op de centjes.
bozita is prima voer en nog een beetje betaalbaar. da's zweeds en in zweden zijn de eisen aan dierenvoer enorm streng. kom je ooit in duitsland, dan is lux van de aldi aldaar behoorlijk gemiddeld goed en redelijk goedkoop. vroeger was de sha van aldi-zuid-duitsland dat ook, maar dat is zover ik weet inmiddels uit de handel. opticat-blikjes van de lidl (ook in nld) zijn ook redelijk goed, maar let op, want die wisselen de samenstelling enorm vaak.

en voor alle mensen die rc kopen (rc= royal canin), even eerst goed de samenstelling lezen voordat je de hoofdprijs betaalt. er zit best wel veel suiker in dat goedje en 50% van de prijs is natuurlijk voor de marketing en zit niet in de kwaliteit van het voer.

gegroet.