Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ikbenik
ikbenik - 15-03-2013 05:31:57
Geldzaken & Recht

Dutch pharma rechtszaak

dutch pharma levert geen losse proefpakketten, alleen abonnementen.

dutch pharma leeft gewoon de wet koop op afstand na, alleen begrijpen veel mensen dat niet.

hoe het zit:

men gaat een abonnement aan, waarbij men een bedenktijd heeft van drie weken.
dat is langer dan de wettelijke zeven werkdagen, en dat is volgens de wetgeving toegestaan.

bij de wet koop op afstand is er bepaald dat binnen zeven werkdagen na ontvangst de consument de koop zonder opgave van reden de koop mag ontbinden, waarbij het product naar de verkopende partij teruggestuurd moet worden.

aangezien het hier om voedingsupplementen gaat, vernietigd dutch pharma ieder teruggestuurde pakket.

wat dutch pharma dus doet, is een uitzondering maken op de wet koop op afstand (mag altijd ten gunste van de koper). dat betekent dat de koper aanspraak kan maken op de wet koop op afstand en de overeenkomst mag ontbinden. met dit verschil dat de koper het pakket niet terug hoeft te sturen en mag houden.

aangezien de koper het product moet kunnen proberen (wat juist de gedachte van die bedenktijd is) en die voedingsupplementen niet onder voedsel valt, valt die voedingsupplementen niet onder de uitzonderingsclausule van de wet koop op afstand.

doordat de koper het product moet kunnen proberen, zou dat pakket dus ook een probeerpakket heten, dus op die manier komt men aan de benaming van proefpakket.


met andere woorden: een rechtszaak tegen dutch pharma heeft totaal geen zin, omdat dutch pharma juist heel netjes aan de wetgeving houdt en ook aan de wet koop op afstand.

zou de wetgever die voedingsupplementen onder de noemer voedsel laten vallen, dan zou dutch pharma de huidige constructie niet hoeven te voeren en dat ook niet zullen doen.


dus onder de wet koop op afstand heet het eerste pakket ook gewoon proefpakket. zo simpel is het.

wat veel mensen willen, wel een proefpakket maar geen abonnement.
aan dutch pharma de keuze of ze wel of geen losse proefpakketten aanbieden. men heeft dus gekozen om dat niet te doen. daar staan zij volledig in hun recht.

hier gaat het dus niet om proefpakketten die aan de toekomstige klanten toe worden gezonden om de toekomstige klanten te doen bewegen om een bepaald product te kopen of om een bepaalde dienst te nemen.
dat is hier niet het geval, immers heeft de koper wel degelijk zelf dat pakket besteld, sterker nog, die koper heeft gewoon een abonnement afgesloten waarvoor het eerste pakket alleen de verzendkosten betaald hoeven te worden.


om misverstanden te voorkomen: ik heb het hier alleen over afsluitingen van abonnementen welke via de website van dutch pharma gemaakt worden.