Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-03-2013 11:53:24
Geldzaken & Recht

Executeur-testamentair

Tja, dat is wel de huidige positie die de executeur in het rechtsverkeer inneemt. juist om de afwikkeling van een nalatenschap soepel(er) te laten verlopen,heeft de wetgever er voor gekozen om de executeur vergaande bevoegdheden te geven en een privatieve vertegenwoordigsbevoegdheid te geven. hij vertegenwoordigt dus de erfgenamen. zouden alle erfgenamen eerst moeten aangeven of ze willen meewerken of niet, dan vertraagt dat de afwikkeling. dat was de situatie zoals die veel voor 2003 voorkwam en als zeer onwenselijk werd ervaren.

heeft de wetgever de erfgenamen dan geen enkele mogelijkheid om de macht van de executeur aan te pakken? nee. de executeur moet op eerste afroep inzage in de administratie geven. daarnaast kunnen erfgenamen naar de rechter stappen om de executeur te laten ontslaan als hij zijn taak niet naar behoren uitvoert.

dat aan de versterkte positie van de executeur nadelen kunnen kleven is ook wel over nagedacht, maar de voordelen hebben opgewogen tegen de nadelen, zeker door de erfgenamen de mogelijkheid te geven het handelen van de executeur aan de rechter voor te leggen.