Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 21-07-2005 13:59:55
Voeding & Gezondheid

Klinisch bewezen

hallo brynnar,ik denk niet dat de rare smeerseltjes en poedertjes van de reclamejongens op de manier zoals hier  is beschreven worden getest dus is er waarschijnlijk veel kaf onder het koren,klinische studies zijn er in vele soorten en maten. de state-of-the-art klinische studie is de zogenaamde gerandomiseerde dubbel-blinde placebo-gecontroleerde studie. in de praktijk betekent dit dat een product onderzocht wordt door het voor een periode te testen in een groeppatiënten, terwijl een vergelijkbare groep patiënten in dezelfde tijd een placebo of nep-product krijgt. noch de patiënt, noch de onderzoeker weet welk product een patiënt ontvangt, zodoende wordt uitgesloten dat een subjectieve beoordeling van de parameters tot een verkeerde conclusie leidt. gerandomiseerd wil zeggen dat er uit de totale patiënten groep per willekeur gekozen wordt tot welke groep een individuele patiënt behoort (actief of placebo).

naast deze studies zijn er allerlei vormen die minder hoog staan aangeschreven dan de stateof- the-art studie. soms echter zijn er overwegingen om een dergelijke studie toch uit te voeren.