Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 25-04-2013 23:36:13
Geldzaken & Recht

Geld terug van te weinig vut-uitkering door fout abp

Courtny:
u maakt u druk om € 140. u heeft netto minder ontvangen dan wat u meende te moeten ontvfangen. maar........als aan het eind van het jaar blijkt dat er teveel belasting is ingehouden krijgt u het teveel aan wat is ingehouden terug.

u zegt tot nu toe nooit aangifte te hebben gedaan. als u steeds maar 1 inkomen heeft gehad, geen aftrekposten, geen eigen woning is dat goed mogelijk. altijd is echter aan te raden bij geen aangifteplicht om te onderzoeken of er belastingteruggave mogelijk is. de belastingdienst stelt in dit geval vast dat er géén aangifteplicht is. m.a.w.: voor de belastingdienst is er niets te halen. het omgekeerde kán echter wel het geval zijn: er is voor u teruggave mogelijk.

nu uw irritatie:
u wordt in 2013 - 65 jaar. dat betekent dat er zoals tijger1 hierboven opmerkt dat er een goede kans is dat er begin 2014 wél een aangiftebrief binnenkomt. met de plicht tot aangifte. en zeker als er een aow-inkomen is + aanvullend pensioen waarbij de totale inkomsten hoger zijn dan € 19.000 per jaar. door de optelling van inkomens wordt een deel van het inkomen in een hogere schijf belast en moet er bijbetaald worden. dat kan zo oplopen tot een paar duizend per jaar. met name als een deel van het pensioen / inkomen in schijf 3 of 4 terechtkomt. linksom of rechtsom: de € 140 wordt aan het eind van het jaar verrekend als u aangifte doet / moet doen.

als u per se de € 140 nu al terug wilt hebben kan dat. de belastingdienst is de beroerdste niet.
u dient een voorlopige aanslag 2013 in. u vemeldt bij een willekeurige aftrekpost een bedrag, dusdanig dat u € 140 tewrugkrijgt. of u vult de €140 in bij: te verrekenen bedragen / ingehouden dividendbelasting. de va is immers een schatting. en een schatting kan achteraf anders uitpakken. m.a.w.: u doet niets verkeerd. u krijgt nu al de € 140 waarop u meent recht te hebben.

maar of u deze info moet opvolgen? ik zou maar gewoon het jaar afwachten en volgend jaar aangifte doen. misschien dat u zich beter bezig kunt houden met wat er allemaal fiscaal verandert bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd (veel) en zeker als er een fiscaal partner is of als het jaarinkomen rond € 35.000 of hoger uitkomt (ouderenkorting). wat gebeurt er met hypotheekrenteaftrek / andere aftrekposten. consequenties van bjverdiensten of consequenties van de gewijzigde situatie op toeslagen enzovoort. dan gaat het al gauw niet meer om een honderd euro maar zet er maar een nulletje achter.