Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

kaasbroodje
kaasbroodje - 24-05-2013 15:09:31
Auto & Vervoer

Kia picanto

Het brandstof verbruik ligt voor 75% aan uw eigen voeten werk ;)
in rij in een oudere citroën saxo ( 1,1 ) uit '96 en ik rij daar bijna 1 op 17 mee ( stadsverkeer ) volgens de opgave zou ik 1 op 15 moeten rijden in de stad... dus ja het kan wel ;)

overigens heb ik wel wat tips:
1. airco uit in de stad, dat slurpt!
2. geen start stop systeem? zet de motor uit bij een kruising waarvan je weet dat er even staat, dit kan veel schelen als je kijkt naar deze rekensom:
stel u rijdt 1 op 15 in de stad.
een motor stationeer gebruikt +/- 1 liter per uur ( 4 cilinder, dit is minder voor 3 cilinders en meer voor motoren met meer cilinders )
dat komt neer op 1000 ml per 3600 seconden, welke weer uitkomt op 0.2777 ml per seconden ( ongeveer ).
op één milliliter rijdt u ongeveer 15 meter ( 15 km is 15.000 meter delen door 1000, want een liter is 1000 ml )
laten we nu makkelijk 0,25 milliliter pakken per seconden, dat is een kwart van 1. en we nemen onze 15 meter per ml en delen dat door 4. dan bespaar je 3,75 meter per seconden al je de motor uitzet.

dit kan bij een stoplicht waar je 60 seconden moet wachten oplopen tot 225 meter per minuut, ik zou zeggen reken daar maar mee verder! je hebt een klein verlies voor het starten van de motor, maar dat kost eigenlijk niet al te veel energie ( kan ook niet, 12v startmotor met 1000 ampère zou zelfs maar een beetje stroom pakken: 12v x aantal ampère = watt ( per uur ) delen door 3600 ( aantal seconden per uur ) = 3,3 watt per seconden, zeg dat de motor start in hooguit 3 seconden ( ik hoop toch echt eerder maar goed, als voorbeeld ) dan ben je 10 watt kwijt, dat is niks. en zoveel gebruikt een vrachtwagen niet eens :p )

iemand met een wiskunde knobbel die denkt dat het verkeerd is? ik heb dit zelf al een tijd uitgerekend en het werkt bij mij echt, maar ja niemand heeft er ooit aan getwijfeld. als ik ongelijk heb hoor ik het graag. ( alle genoemde hoeveelheden zijn als voorbeeld en kunnen afwijken naar omstandigheden )