Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gompy2
gompy2 - 31-05-2013 18:47:57
Elektronica & TV

Hoe handig & eerlijk zijn algemene energielabels?

[quote=slobberbone schreef op vrijdag 31 mei 2013, 18:13]
nee, niet direct een op een maar stond wel hier vermeld waar u ook aanwezig was:

http://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/koelkast-vervangingsbeslissing/cpagina/15/?vhash=c749c73j#902093

enorme besparing van energie en zo kan ik mijn oude wasmachine en ook mijn vaatwasser behouden, ze zijn beiden nog goed en nu ook nog eens erg zuinig :)
die discussie herinner ik me nog wel, was wel interessant.
ik heb nog iets gevonden op inet over deze materie, daarin staat ook iets interessants over het gebruik van wasmachines in combinatie met de zogenaamde "hotfill"manier waarop slobberbone doelde.
het zijn geen concrete testen, maar wel een beredenering.
voor een vaatwasser geldt die gegeven bedenking uiteraard niet.
quote:

vraag:
is een hotfill wasmachine voordeliger in energie verbruik?

moeten een nieuwe wasmachine kopen.
overwegen een machine met warm en koud water aansluiting. (hotfill wasmachine )
deze moeten ca. 30% minder energie verbruiken zijn.
dus hoeveel voordeel is het gas tov electra?
wasmachine staat naast de cv en hebben geen zonneboiler.

antwoord:
een hotfillmogelijkheid kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. met huidige bestaande wasmachines en vaatwasmachines als ook met types, die direct al vanaf fabriek met hotfill uitgerust zijn.

als alleen naar de energie wordt gekeken, dan gaat het om de energie om het water te verwarmen.
dat gebeurt normaal met de elektrische verwarming in de wasmachine. maar tevens neemt dat verwarmen in de wasmachine een bepaalde tijd in, waarbij het wasmiddel van lage temperatuur naar hogere eindtemperatuur komt. dat laatste is onderdeel van het wasproces en is dus niet zo maar te vergeten.

als het water niet meer als koud water binnenstoomt, maar als warm water, dan is het verwarmen dus op andere manier buiten de wasmachine gebeurd. het mooiste is, als dat met een zonneboiler is gebeurd, waarbij dan gratis energie gebruikt wordt. die zonneboiler was niet gratis overigens.
men kan het warme water ook gewoon uit de warmwaterleiding halen, waarbij het verschil maakt of dat warme water door gas of door elektra was verwarmd. als het door elektra was verwarmd, dan is er geen voordeel, behalve, dat het water tijdens nachtstroom verwarmd kan worden.
wordt het water door gas verwarmd, dan is het energieverbruik goedkoper.

het is echter niet onomstreden om een wasmachine direkt met warmwater te vullen. zoals al eerder opgemerkt, is de wasduur in de machine mede afhankelijk van de opwarmtijd. bij hotfill bekort dus de wastijd en het wasmiddel doet korter het werk. dat kan te kort zijn voor een goed wasresultaat. een tweede nadeel is, dat als direkt met heet water gevuld wordt, dat dan bepaalde vlekken in de was inbranden. het wasresultaat is dan dus zelfs slechter en de vlekken gaan er niet meer uit. dat is erger, naarmate de temperatuur van het warme water heter is. bij een normale warmwaterkraan kan dat gauw 60 graden heet zijn. en als een was van 30 graden nodig is, dan is het instromen van 60 graden heet water funest voor de was. men moet er dan dus een thermostatische kraan tussen zetten, die een maximaal toelaatbare watertemperatuur toelaat.

een goed hotfillwasmachine heeft deze nadelen dus op te vangen door de juiste watertemperatuur toe te laten en de wastijd niet afhankelijk te maken van de opwarmtijd. en daarnaast moet inbranden van de vlekken voorkomen moeten worden.


bron: http://www.steljevraag.nl/viewquestion?questionid=15078">stel je vraag

@dearagain,
ik wacht nog op antwoord op de vraag of de consumentbond willens en wetens de consument valse en bewust verdraaide voorlichting geeft en in de testen die de consumentbond doet van, met name in dit geval, testen over vaatwassers en het energieverbruik, dus in feite de consument voorliegt, op dat antwoord wacht ik nog.