Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sw
swat1500 - 02-06-2013 13:22:15
Auto & Vervoer

Vrijwaren auto door garage

De rdw kijkt uitsluitend naar wie op een bepaalde (controle)datum als kentekenhouder staat ingeschreven in het kentekenregister.

de rdw heeft en hoeft (van de wet) ook geen boodschap te hebben aan andere stukken van welke aard en soort dan ook die zouden aantonen dat iemand anders de kentekenhouder is. het enige stuk waaraan de rdw wel waarde mag hebben is het (officieel wettelijk vastgestelde) vrijwaringsbewijs.

de kentekenhouder is zelf verantwoordelijk voor het correct laten overschrijven van een kenteken bij overdracht van het op zijn naam staande kenteken aan een ander.

veel (serieuze) autohandelaren hebben de bevoegdheid van de rdw gekregen om bij aan- en verkoop van auto's deze zelfstandig via internet over te schrijven en de benodigde papieren te verkrijgen. het is echter geen verplichting om deze bevoegdheid aan te vragen (is natuurlijk ook niet gratis).

kleinere autohandelaren kiezen dan ook voor de "ouderwetse" wijze. de klant krijgt het oude deel 2 en het overschrijvingsbewijs mee om het kenteken over te schrijven en nadat de klant het vrijwaringsbewijs heeft overgedragen aan de handelaar krijgt de klant het deel 1 mee.
omgekeerd moet de klant aan deze handelaar bij inruil van zijn auto alleen zijn overschrijvingsbewijs en deel 2 geven en pas deel 1 afgeven als hij van de handelaar het vrijwaringsbewijs krijgt.

dit laatste is dus kennelijk bij de dochter van dirkie01 niet gebeurd. wellicht allemaal te wijten aan de euforie van het krijgen van een nieuwe auto maar daar zal de rdw geen boodschap aan hebben. tevens zal de rdw geen boodschap hebben aan facturen, koopovereenkomsten waaruit zou kunnen blijken dat de auto is verkocht voor de controledatum. de rdw zal alleen geïnteresseerd zijn in een vrijwaringsbewijs afgegeven voor de betreffende controledatum. nu die er niet is zal dochterlief aansprakelijk zijn voor de boete en deze ook dienen te betalen. niet geschoten is altijd mis en in beroep gaan kost (behoudens postzegel, papier en envelop) niets dus kan je een poging wagen maar de kans op succes is uitermate gering.

wel kan de autohandelaar wellicht (civiel) aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade (de boete) die zijn handelen (het niet overschrijven bij inruil) heeft veroorzaakt. uw dochter had mogen verwachten van deze handelaar dat deze zijn zaakjes op orde zou hebben en het kenteken van de ingeruilde auto direct op zijn naam zou zetten danwel, op zijn minst, dochter er moeten wijzen op het overschrijven.

ergo autohandelaar schriftelijk aansprakelijk stellen voor zijn omissie's en schadevergoeding vorderen. aangezien ook dochter beter behoorde te weten zou ik vragen 2/3 van het boetebedrag te vergoeden.