Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

alexishoop
alexishoop - 02-06-2013 23:20:45
Elektronica & TV

Hoe handig & eerlijk zijn algemene energielabels?

Als je een truck uit de kast haalt, hoe groot is je huis(energielabel) dan wel niet? haha.

je "kan" als samenleving energie besparen door meer hergebruik, althans dat is de theorie. alles wat nieuw gemaakt moet worden kost ongelofelijk veel energie, maar dat gebeurd meestal in een goedkoop land. jammer genoeg worden er trucs toegepast om hergebruik onmogelijk te maken, zo zijn vervangende onderdelen peperduur, een nieuwe korf kost bijv. 5 euro om te maken en wordt voor gemiddeld 100 euro verkocht, omdat er de vrom norm van 13 jaar levensduur opslag als bewaarloon in verwerk is, daar heb je tweedehands een complete vaatwasser of van een gelijk model voor (en dankzij dumpprijzen voor 200 euro al een nieuwe), maar zo'n 2hands geeft genoeg onderdelen om aan een opkoper door te verkopen zou je denken, maar niets is minder waar. veel bedrijven komen je oude apparatuur gratis ophalen en het aanbod van goedkope onderdelen is dus zo groot dat zelfs goede apparaten volledig gerecycled worden tot grondstoffen.

http://www.youtube.com/watch?v=jypicfkxcze">bovendien worden veel apparaten tegenwoordig zodanig geëngineerd dat ze na de minimale wettelijke garantie periode verbreken vertonen of onderhoud behoeven op plekken die steeds moeilijker te bereiken en vaak niet los vervangbaar zijn.

op die manier ontstaat ook een grote vraag naar nieuwe spullen en een schaarste in onderdelen.