Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

be
bekenkamp - 07-06-2013 12:17:55
Geldzaken & Recht

Ben ik verantwoordelijk voor de bergrafenis van mijn vader

Wat is het verwerpen van een nalatenschap?

een nalatenschap is het totaal aan bezittingen en schulden dat iemand na zijn overlijden achterlaat. wanneer een erfgenaam besluit de erfenis niet te accepteren en er afstand van doet, dan spreekt men van het verwerpen van een nalatenschap.
hoe kan ik een nalatenschap verwerpen?

als u een keuze maakt voor het verwerpen van de nalatenschap, moet u hiervoor een verklaring afleggen bij de rechtbank in de regio waar de overledene gestorven is.

voor het verwerpen van een nalatenschap kan men terecht bij een notaris. deze zal dan de benodigde gegevens en papieren aan de rechtbank sturen, zodat een akte van verwerping kan worden opgesteld.

ook is het mogelijk om zonder tussenkomst van een notaris een nalatenschap te verwerpen. u kunt bij de rechtbank een akte van verwerping op laten stellen. hierbij dient een overlijdensakte te worden overlegd en van de verwerpende erfgenamen is een kopie van een geldige legitimatiebewijs nodig. ook dienen zij een volmacht in te vullen en te ondertekenen. deze volmachten kan u verkrijgen bij het centrale balie of te downloaden:

pdfvolmacht nalatenschap (pdf, 83 kb)
volmacht nalatenschap minderjarige (pdf, 83 kb)
volmacht nalatenschap verzoek minderjarige (pdf, 20 kb)