Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 07-06-2013 12:22:00
Geldzaken & Recht

Ben ik verantwoordelijk voor de bergrafenis van mijn vader

@wimmie 20

volgens het burgerlijk wetboek boek 1 artikel392-396 zijn onder meer kinderen dat dus wel verplicht.

en dan is de wet op de lijkbezorging artikel 22 van toepassing.

artikel 22 wet op de lijkbezorging
de kosten, verbonden aan de bezorging van lijken waarvoor de burgemeester zorg draagt, daaronder begrepen lijken die uit zee worden aangebracht, komen ten laste van de gemeente. voor zover zij door de bij de lijken gevonden, niet klaarblijkelijk aan anderen toebehorende goederen of gelden niet kunnen worden gedekt, kan de gemeente die kosten verhalen op de nalatenschap en, bij ongenoegzaamheid van deze, op de bloed- en aanverwanten, die krachtens de artikelen 392-396 van boek i van het burgerlijk wetboek tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest, dan wel de reder indien en voor zover kosten van de lijkbezorging op grond van artikel 416 wetboek van koophandel voor diens rekening komen. paragraaf 6.5 van de wet werk en bijstand is voor zover mogelijk van overeenkomstige toepassing.

als niemand opdracht geeft tot begraven of cremeren is het de taak van de burgemeester van de plaats waar het lijk zich bevindt om opdracht tot begraven of crematie te geven overeenkomstig de wensen van de overledene (voorzover die natuurlijk bekend zijn).
de gemeente kan de kosten eerstens verhalen op de nalatenschap zelf en voorzover deze ontoereikend is op de personen die ingevolge het burgerlijk wetboek onderhoudsplichtig voor elkaar zijn. dit zijn de ouders, kinderen (zowel meerderjarige als minderjarige), behuwd kinderen en stiefkinderen (deze laatste alleen voorzover ze nog tot het gezin van de overledene behoren). meestal valt de kring van onderhoudsplichtigen ook samen met kring van erfgenamen. maar het verwerpen van de erfenis door een onderhoudsplichtige kan deze dus niet vrijwaren van het verhaal van de kosten van de lijkbezorging door de gemeente. toch valt het wel mee omdat de meeste gemeenten zich beperken tot het verhaal van de de kosten van lijkbezorging op de nalatenschap en de kring van onderhoudsplichtigen niet aanspreken. hoewel het wettelijk gezien dus wel kan!