Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jo
johnmarie - 24-06-2013 13:24:45
Huishouden & Energie

Waterdruk badkamer, oorzaak 12 mm?

Eerst zou ik moeten vragen wat voor een warmte bron hier achter zit, is het een keukengeiser met een cap. van ± 5 ltr./p./m. of een badgeiser van ± 12 tot 15 ltr./p./m.
in princiepe maakt het niet veel uit welke leiding er op zit de oorzaak ligt in veel gevallen bij de toevoer.
is het een 5 ltr. geiser op dan is het vanzelf sprekend dat er een 12 mm leiding op aangesloten zit uitgaande van het aftap punt op de geiser. waar men dan mee verder gaat en niet naderhand op een grotere diameter.
zit er een badgeiser dan is het aftap punt van de geiser 15 mm of 1/ 2 " .
men zou kunnen kijken of de watertoevoer c.q. doorvoer, het zelfde is aan de geiser als aan het aftappunt (douche) deze kan men verkrijgen met het doorvoerpunt aan de geiser los te maken en deze af te tappen in een emmer met liter verdeling. met een klok er bij, kan men dan makkelijk kijken of de geiser ook wel ± 5 ltr. per min geeft. mocht het inderdaad zo zijn mag men niet verwachten dat er een straal uit komt als de brandweer. vaak ligt het er ook aan wat voor een douche-kop de mensen kopen, is deze te groot kan men ook verwachten dat een kleine geiser een slappe straal geeft.
daarbij is de regel hoe warmer het water van de geiser hoe dunner of zachter de straal c.q. de druk
de vuistregel is altijd van groot naar klein en niet anders om.
wat ook al voorgekomen is, dat de mensen zlef aan de slag zijn gegaan met het solderen van de leidingen waar dan te veel soldeer-tin aan de fittingen heeft gehouden zodat men onwillekeurig een venturie heeft ingeboud zonder het te weten. waardoor een vernauwing in de leiding zit.
succes