Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Em
Emmap - 28-06-2013 13:25:47
Huishouden & Energie

Geluidsoverlast

Bij geluid heb je de persoonlijke ervaring, maar je kan event. ook laten meten, bv. door de gemeente.

als het goed is, is er in elke een ambtenaar die gespecialiseerd is in geluid, en als het goed is heeft zo iemand ook een echt goede, professionele geluidmeter. zo iemand zou kunnen meten op jouw verzoek hoeveel geluid er 'op de gevel' is, en of het binnenniveau binnen de normen valt.
maar ik lees niet dat je last hebt van bv. verkeer (auto's, treinen), of van bedrijven / horeca (muziek), dus of deze weg dan een oplossing biedt is de vraag. geluid van pratende voorbijgangers is niet gereguleerd in een wet, voor zover ik weet :-)
mocht het geluid boven de norm zijn, dan zouden suskasten een goede oplossing kunnen zijn - maar waarom zijn die dan niet meteen bij de bouw in 2005 aangebracht, vraag ik me af. vraag het de gemeeente, die hebben mogelijk een beoordeling op het aspect geluid gemaakt destijds bj de aanvraag voor een bouwvergunning en bepaalde maatregelen opgelegd danwel een ontheffing verleend voor het een en ander (en zoek dan uit of die maatregelen ook werkelijk getroffen zijn... )

wat ik hierboven lees, over een gesprek op 5 m. afstand erg goed hoorbaar, lijkt erg op de situatie bij mijn schoonouders. ook dubbelglas en daarboven over de hele breedte ventilatieroosters. aluminium kasten en een vast rooster met gaatjes aan de buitenkant, en een zelfde, maar dan beweegbaar / sluitbaar rooster aan de binnenkant.
ik weet niet of jij hetzelfde type rooster hebt, maar voor geluid isoleert dit absoluut niet. als je daar in de kamer zit, hoor je wat mensen op straat zeggen, en zij kunnen waarschijnlijk ook horen wat wij binnen zeggen. ventileren doet het goed als het rooster dicht is en nog beter als het rooster open is... kortom, niet zo'n supersysteem.

hebben andere bewoners van dezelfde woningen ook last, dan zou je gezamenlijk naar de gemeente dan wel woningbouw kunnen stappen. laat hen het probleem uitzoeken en oplossen, of laat hen deskundigen inschakelen, niet zelf gaan klooien. geluid hou je het beste tegen met 'massa', kieren etc. dichtmaken vind ik twijfelachtig vanwege het mogelijk geringe effect op geluid, het nadelige effect op ventilatie en vanwege het feit dat het een huurwoning is en geen eigen woning.
suskasten door de woningbouw als opdrachtgever lijken me een eerste goede keus, maar op afstand en zonder verdere kennis van de situatie is het moeilijk te bepalen.

succes, en laat misschien nog eens weten hoe het verloopt.