Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ha
harrold82 - 25-07-2013 19:51:54
Computers & Telefonie

Ext.hardeschijf

In een externe harddisk zit ook gewoon een 3,5" (desktop pc) of een 2,5" (laptop) schijf. de grootte van de gebruikte schijf is afhankelijk van de grootte van de externe harddisk en de capaciteit.

de (ouderwetse) hdd-techniek bestaat uit een aantal glazen plaatjes met een magneet-laagje die worden afgetast met een naald. denk aan een grammofoonplaat en een platenspeler. wanneer de schijf aan gaat, dan wordt de naald op de plaat gelegd. wanneer de schijf uit gaat, dan hoor je een tikje en gaat de naald van de schijf. vroeger heette dat: "de hardeschijf parkeren".

je kunt je dus voorstellen dat je een ingeschakelde harddisk beter met rust kunt laten omdat er anders een kras op je schijf kan komen.

er zijn tegenwoordig nieuwe beveiligingstechnieken. wist je bijvoorbeeld dat de gyroscoop die apple heeft toegepast in de ipod touch en later in de iphone, voor het draaien van je scherm en detecteren van bewegingen, al eerder door apple werd toegepast in laptop-hardeschijven? dit alles bedoeld om beweging van de harddisk te detecteren en zodoende de naald tijdelijk van de schijf af te halen.

dit is later ook door andere fabrikanten overgenomen. dit hoor je dan meestal wanneer je een laptop hard neerzet op bijv. je schoot of tafel. je hoort dan het bekende "parking" tikje, waarbij de naald van de harddisk gaat.

tegenwoordig zijn er ook ssd-schijven. als eerste toegepast in de macbook air (jaja, weer apple...). dit staat voor solid state drive en betekent zoiets als "degelijke harddisk", harddisks die tegen een stootje kunnen. waarom? omdat dit eigenlijk een soort hoge capaciteit usb-stick is, in een harddisk-behuizing. een usb flash stick bevat geen bewegende onderdelen, maar enkel een geheugenchip. bijkomend voordeel is dat ie daardoor ook nog eens vele malen sneller is bij het doorzoeken van de inhoud.

waar wil je de schijf eigenlijk voor gebruiken? je kunt tegenwoordig ook goed kiezen voor sdhc kaartjes (secure digital high capacity) of usb-sticks. zoals deze stick die ik onlangs heb gekocht voor in m'n smart tv. hierop kan ik dan tv-programma's opnemen en films vanaf de computer kopieren om op m'n tv te kijken:

http://www.elektrotrend.nl/product_info.php?products_id=10272

op 32 gb kun je heel wat tv-opnames en dvd-kwaliteit films kwijt, is mijn ervaring.