Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

alfatrion
alfatrion - 24-08-2013 18:29:31
Auto & Vervoer

Garantie op 2e hands auto

[quote=dinant07 schreef op zaterdag 24 aug 2013, 10:46]ik heb 3 maanden gelden een 2e hands auto (2008) gekocht bij een garage. echter op de koopovereenkomst staat geen garantie.
nu is er een klep stuk en de kosten zijn 800 euro.
heb ik nu nog wettelijke garantie.
u heeft altijd wettelijke garantie. wettelijke garantie is het recht op herstel indien u een non-conforme auto is geleverd. vervanging is onmogelijk omdat u een specieszaak (= een product waarvan er maar eentje is) heeft gekocht.

voor gebreken die u gedurende de eerste zes maanden ontdekt geldt dat hiervan wordt vermoed dat deze bij aflevering aanwezig was. u moet nog wel bewijzen dat u deze slijtage niet hoefde te verwachten. u mag in ieder geval verwachten dat de auto geschikt is om mee op het nederlandse wegennet te rijden.

[quote=zoekster schreef op zaterdag 24 aug 2013, 16:32]@dinant07
hoeveel heb je betaald voor die auto? wat heeft de dealer gezegd over de staat van de auto toen je hem kocht? wat zegt de dealer nu dat de klep stuk is erover? hoe verklaart hij de defecte klep?
het antwoord op deze vragen maken voor de zaak van ts inderdaad veel uit. als de prijs van de auto erg veel lager was dan een markt conforme prijs dan moet je onraad vermoeden. en er is een tweedehandse auto gekocht en moet je verwachten dat er beginnende slijtage aanwezig is. ik ben ook benieuwd naar hoeveel kilometers er gereden is.

[quote=ron530 schreef op zaterdag 24 aug 2013, 12:57]het is aan u om te bewijzen dat het mankement voor de aankoop al aanwezig was maar dat wordt na 3 maanden bijzonder moeilijk zeker bij een mankement als deze.[quote=art. 7:18 lid 2 bw]bij een consumentenkoop wordt vermoed dat de zaak bij aflevering niet aan de overeenkomst heeft beantwoord, indien de afwijking van het overeengekomene zich binnen een termijn van zes maanden na aflevering openbaart, tenzij de aard van de zaak of de aard van de afwijking zich daartegen verzet.
dit vermoeden maakt dat de consumentkoper hiervan geen bewijs hoeft te leveren.

[quote=ron530 schreef op zaterdag 24 aug 2013, 14:18]wat betreft non conformiteit daar kan geen sprake van zijn want de auto heeft 3 maanden lang gedaan wat de auto moest doen namelijk rijden en laat een auto daar nu net voor bedoelt zijn.
daar kan best spraken van zijn. de conformiteitseis houdt in dat het product alle eigenschappen moet bezitten die de koper mocht verwachten. zo mag de koper verwachten dat de auto beschikt over de eigenschappen die nodig zijn om mee te kunnen rijden, maar ook dat de auto goed is onderhouden.

[quote=dearagain schreef op zaterdag 24 aug 2013, 14:49]*je hebt geen wettelijke garantie[quote=art. 7:6 lid 1 bw]bij een consumentenkoop kan van de afdelingen 1-7 van deze titel niet ten nadele van de koper worden afgeweken en kunnen de rechten en vorderingen die de wet aan de koper ter zake van een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen van de verkoper toekent, niet worden beperkt of uitgesloten.
maar natuurlijk heeft de koper wettelijke garantie. dit kan namelijk afgenomen worden.