Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 26-08-2013 15:54:29
Voeding & Gezondheid

Help, de overgang

Hallo dames,

gebruik van ymea kan zeer schadelijk en gevaarlijk zijn voor de lever volgens onderzoekers.
ondanks dat is het vrij verkrijgbaar en kan je het zelf in de supermark kopen.

ik heb het 2 jaar gebruikt wegens zware overgangklachten en heb nu een auto-imuumziekte van de lever. moet de rest van mijn leven aan de zware medicijnen om mijn leverwaarden goed te houden en mijn lever naar behoren te laten werken. elke 3 maanden bloed prikken en naar de internist voor controle in het ziekenhuis, waarschijnlijk ook de rest van mijn leven!!!
dit gun je niemand en nog steeds worden er dagelijks reclame voor gemaakt op de tv.


lees via de link of hieronder het volledige artikel:
http://www.pgn-gynaecologie.nl/nieuws.php?subaction=showfull&id=1234290541&archive=1257984438&start_from=&ucat">http://www.pgn-gynaecologie.nl/nieuws.php?subaction=showfull&id=1234290541&archive=1257984438&start_from=&ucat
auto-immuun leverziekte door alternatief overgangsmiddel
onderzoekers vermoeden het bestaan van een verband tussen het alternatieve geneesmiddel ymea en auto-immuunhepatitis. de onderzoekers hebben een case-report geschreven over een 47-jarige vrouw die ymea gebruikte vanwege menopauzale klachten, maar die nu te maken heeft met auto-immuunhepatitis. hierbij valt het eigen afweersysteem de lever aan en raakt de lever ontstoken.

de 47-jarige vrouw kwam op de polikliniek met buikklachten, jeuk en geelzucht. ze had toen al zes maanden lang ymea gebruikt vanwege menopauzale klachten. na diverse onderzoeken bleek zij auto-immuunhepatitis te hebben.

ymea bevat extracten van de plant zilverkaars (actaea racemosa). volgens de criteria van de council of international organizations of medical sciences (cioms) is een causaal verband tussen zilverkaars en auto-immuunhepatitis aannemelijk. zilverkaars bevat namelijk alkaloïden en salicylaten die voor de lever schadelijk kunnen zijn.
men weet echter nog niet via welk mechanisme het middel de lever kan beschadigen. er bestaan daar verschillende theorieën voor.

de case-report over de 47-jarige vrouw is in het nederlands tijdschrift voor geneeskunde gepubliceerd en is het zesde geval in de internationale literatuur dat een verband tussen zilverkaars en auto-immuunhepatitis beschrijft.
volgens de onderzoekers is hiermee aangetoond dat het belangrijk is om patiënten goed te informeren over het gebruik van alternatieve geneesmiddelen.

ymeaymea is een kruidenpreparaat dat zou kunnen helpen bij overgangsverschijnselen. met uitsluitend plantaardige ingrediënten, waaronder extracten van zilverkaars, zou het middel de veranderingen in het lichaam tijdens de overgang kunnen doen verminderen. het middel is bij alle drogisterijen en bij sommige supermarkten te krijgen.

zilverkaarszilverkaars wordt veel gebruikt voor kruidenpreparaten tegen overgangsklachten. het zou een soortgelijke werking als oestrogeen hebben en daarom geschikt zijn bij menopauzale klachten. toch blijkt het middel regelmatig voor bijwerkingen te zorgen.

bron: nederlands tijdschrift voor geneeskunde, 4 februari 2009