Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

da
daan567 - 19-10-2013 21:04:00
Geldzaken & Recht

Prijsverhoging de ruijter anijs toegestaan?

Vandaag waren toevallig de anijsblokjes op en ben ik naar de agrimarkt gegaan om de voorraad voor de winterdagen weer aan te vullen. ook ik (en pas nu) heb me staan verbazen over het enorme prijsverschil. vandaag kwam op kassa ook de prijspakker voorbij die over dit product ging. zij spraken over een 124% prijsstijging... verbeter me als mijn rekensom niet klopt maar ik kom op een prijsstijging van 403% uit.

anijsblokjes (0,88 euro, 150gr) per kilo 5,87 euro
anijsstaafjes (1,79 euro, 75,6gr) per kilo 23,68 euro

deel je de kiloprijs van de staafjes door de blokjes dan kom je uit op het getal 4,03 ,ofwel een verhoging in prijs van 403%. hoe komt kassa aan hun 124%?

de reactie van de ruijter is inderdaad zeer netjes maar geeft mij geen duidelijk antwoord waarom. "...resulteert in een stijging van de kostprijs, die opgebouwd is uit de kosten voor zaken zoals grondstof, arbeid, energie, verpakking en transport. we zijn genoodzaakt om deze kosten door te berekenen in de verkoopprijs van onze producten aan onze retailpartners (de winkeliers)."

-de grondstoffen zijn niet veranderd (minder zelfs).
-in tijden van automatisering, zou je juist minder arbeid verwachten
-verschil in energieverbruik zou verwaarloosbaar kunnen zijn (tegenwoordig verwacht ik een energiezuinige machine)
-transport bijna onveranderd? (verpakking maar een kleine half keer zo groot)

logischerwijs zullen ze de investering van de nieuwe machine terug willen verdienen maar is daar een prijsverhoging van 403% voor nodig (in één jaar de aanschaf terug willen verdienen?) of pakken winkeliers extra marge op het "nieuwe" product?