Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

alfatrion
alfatrion - 22-10-2013 17:52:53
Geldzaken & Recht

Servicekosten terugkrijgen concertkaarten

De verkoper heeft kaarten verkocht voor een concert dat op een bepaalde datum zou plaats vinden. zijn verbintenis is dan ook om kaarten voor dat concert te leveren. de verkoper schiet in deze verbintenis tekort op het moment dat dit concert om wat voor reden dan ook wordt afgeblazen.

onder overmacht wordt verstaan: een situatie die niet aan de schuldenaar kan worden toegerekend omdat hij daaraan geen schuld heeft noch wettelijk gezien voor zijn rekening komt. de schuldeiser heeft alleen recht op een schadevergoeding wanneer de tekortkoming de schuldenaar kan worden toegerekend. in het geval van overmacht heeft de schuldeiser dus geen recht op een schadevergoeding. echter, voor ontbinding geldt dit niet. dat zou ook wel vreemd zijn: niet geleverd krijgen en toch moeten betalen.

het is per definitie onredelijk bezwarend om in de algemene voorwaarden op te nemen dat de koper niet mag ontbinden als het concert niet doorgaat, omdat dit beding op de zwarte lijst staat onder b.

zie: art. 6:74, 6:75, 6:265 en 6:233 sub a jo 6:236 sub b bw.
http://wetten.overheid.nl/bwbr0005289/volledig/geldigheidsdatum_22-10-2013">burgerlijk wetboek, boek 6