Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jpm
jpm - 25-10-2013 12:41:11
Huishouden & Energie

Huurprijzen (ook @vara kassa redactie)

Ik moet even eerlijk zijn. ik heb maar ongeveer de helft van wat hier wordt ingebracht gelezen. de discussie verandert echter niet, niet wat betreft de 'feiten' en niet wat betreft de 'toon'. het wordt echter wel steeds persoonlijker. daarom spring ik er hier in.
wat mij vaak opvalt is dat er tegenstellingen worden gecreëerd in discussies die er niet hoeven te zijn. waarom moeten huurders en kopers nu altijd tegen elkaar worden uitgespeeld? @target heeft een punt, huizenkopers die een huis kochten en die aflossingsvrij bezitten zijn in principe geen huiseigenaren, ze zijn mensen die rente moeten betalen. een behoorlijk deel van die rente krijgen ze terug via de hypotheekrenteaftrek. ze maken gebruik van de mogelijkheden die banken ze destijds hebben gegeven. de banken konden zo meer uitlenen en veelal waren die hypothecaire leningen goed geborgd door de staat. dus zij liepen niet erg veel risico's.
nu er een crisis is waardoor de huizenmarkt onder druk kwam te staan werden de huizen minder waard en staan de hypotheken 'onder water'. de lening die moet worden afbetaald staat niet in verhouding tot de waarde van het huis. dit nu staat een beetje onder druk omdat de regering, in al haar 'wijsheid' besloot de hypotheekrenteaftrek in een behoorlijk aantal jaren af te bouwen. de mensen die destijds een hypotheek namen op hun huis die zowel het huis, een gewenste verbouwing en misschien ook wel de inrichting ervan moest dekken komen nu erg krap te zitten, vooral als hun positie ineens verandert. de baan gaat verloren, men raakt arbeidsongeschikt, een scheiding gooit roet in het eten.

wel, hier startte de discussie. huizenkopers komen in de knel, ze namen een risico en dat risico blijkt groter dan was ingeschat. @target haalt deze situatie naar voren en vergelijkt dat met dat wat huurders overkomt. waarom @target? waarom?

de overheid kent de huizenmarkt goed en weet waar ze de winst wil halen: bij de huurders. deze regering wil de huurders wel overhalen om ook in die koopmarkt te stappen. hiertoe gebruikt ze een oneigenlijke manier: ze verhogen de huren extra door de verhuurders dat toe te staan boven inflatie. tegelijkertijd vragen ze van die verhuurders een verhuurdersheffing want o ja, we hebben een groot probleem met zijn allen: de overheid komt geld tekort. de overheid deed exact wat huizenkopers deden: ze leenden teveel geld, kwamen teveel mensen met ontzettend grote inkomens teveel tegemoet, want ook die kregen de hypotheekrenteaftrek voor die miljoenen kostende grote villa's waar, o wonder, deze regeerders, ministers en staatssecretarissen en ook veel 2e kamerleden toevallig zelf in wonen. het hemd is nader dan de rok.
@target heeft natuurlijk gelijk. hij heeft een behoorlijk gezin, een redelijk inkomen, dus krijgt een verhoging van wellicht 6,5% op zijn dak. hij krijgt bovendien te horen dat hij scheef woont, terwijl, als hij naar de inmiddels al wat oudere woning kijkt, deze gewoon rechte muren schijnt te hebben.

de wat minder verdienende medemens krijgt slechts 4% huurverhoging, nog steeds anderhalf procent meer dan de inflatie en heeft huurtoeslag nodig om de steeds maar weer stijgende huren het hoofd te bieden. @target schijnt dus precies ertussenin te vallen.

nu komt hij in deze discussie allereerst en vooral tijger1 tegen. iemand die jaren geleden wel de gok waagde en voor een toen respectabel bedrag van 84.000 guldens een huis koopt die hij niet alleen zag voorzien van een aflossingspercentage, maar ook nog van een rentepercentage. @tijger1 loste af en betaalde rente en vroeg via de hypotheekrenteaftrek ook rente terug van de overheid. zijn winst zit hem in de laatste mogelijkheid, mogelijk gekoppeld aan een gestegen waarde van zijn huis. maar dit laatste heeft hij (nog niet) geïncasseerd. dat kan nog en is zijn goed recht. hij geeft ook zijn mening en wat blijkt nu?

beide hebben gelijk, hun eigen gelijk. en wat blijkt nog meer? ze gaan hun beider gelijk met elkaar vergelijken en dat is nu precies wat je nooit moet doen. laat elkaar met rust, bestrijdt elkaar niet maar trek met elkaar op, zodat je je sterk kunt maken voor de mensen die het nog veel slechter vergaat: zij die niet (meer) zoveel verdienen, die door omstandigheden in een te dure woning wonen en huurtoeslag nodig hebben om rond te kunnen komen en zien dat naast de huur ook de energie, het water, de boodschappen, de benzine en de verzekeringen duurder worden. kortom, besteed je energie aan wat echt belangrijk is.