Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jpm
jpm - 04-11-2013 14:11:37
Voeding & Gezondheid

Zwarte piet

Je kunt hier van alles van vinden, smaken verschillen. wat ik wel serieus wil nemen is het feit dat donkere mensen in onze samenleving zeggen nog steeds last te ondervinden van de slavernij. ik kan me dat goed voorstellen, dat zou niet zo moeten zijn. wij nederlanders moeten dan niet aankomen met kreten dat het al 150 jaar geleden was dat de slavernij werd afgeschaft, en wel om de volgende reden.
jaarlijks, met dodenherdenking, zeggen we tegen elkaar dat zo'n wereldoorlog en zo'n holocaust nooit meer mag plaatsvinden en dat we daarom nog steeds met dodenherdenking daarbij stilstaan.
dit geldt ook (nog steeds) bij mensen die weten dat hun voorouders de vernedering van de slavernij hebben moeten ondergaan. vooral wij moeten daarvoor begrip opbrengen.
de mensen die zeggen dat dit gevoel bij donkere mensen niet meer zou mogen bestaan hebben makkelijk praten. de gruwelen van de slavernij, waar ons volk bijna een centrale plaats heeft ingenomen, dat willen we graag vergeten. dat is niet eerlijk en leidt tot geschiedsvervalsing. dat moeten we niet willen.

iets anders is het als je vind dat zwarte piet moet worden verwijderd uit het beeld dat wij hebben van het sinterklaasfeest. we doen net alsof onze kinderen zwarte piet niet willen missen en dat is eigenlijk ook onzin. als we zwarte piet zouden verwijderen uit de combinatie dan weet binnen een paar jaar geen enkel kind dat zwarte piet zolang deel uitmaakte van dit feest, dus niet al te dramatisch doen. en de kreet: hij is zwart want hij komt door de schoorsteen? ach, we hebben allang cv en de kinderen weten niet eens wat een schoorsteen is.
en voor onszelf? willen wij zwarte piet niet missen? och, vanaf een jaar of 12 waren we er maar wat trots omdat we wisten dat zwarte piet en sinterklaas helemaal niet bestaan, dus: waar hebben we het over?
van mij mag piet blijven, van mij mag hij ook wel weg. zullen we zeggen: ieder kind mag zelf beslissen?