Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

w-
w-en-am - 08-11-2013 14:13:24
Voeding & Gezondheid

Verkoop tandpasta na expiratiedatum

[quote=zinook schreef op donderdag 7 nov 2013, 09:25]verlopen houdbaarheidsdatum

het verkopen van producten met een verlopen houdbaarheidsdatum is geen overtreding van de warenwet, zolang het levensmiddel zijn normale eigenschappen bezit (normaal van kleur, geur, consistentie en smaak, niet bedorven en geen gevaar voor de gezondheid).

wanneer het levensmiddel na de houdbaarheidsdatum verkocht wordt, is de verkoper verantwoordelijk. de verkoper mag een houdbaarheidsdatum zelfstandig verlengen. ook dan is deze verkoper verantwoordelijk voor de kwaliteit van het levensmiddel. de traceerbaarheid moet echter te allen tijde gegarandeerd zijn. met andere woorden: de verkoper moet terug te traceren zijn als degene die de houdbaarheidsdatum heeft verlengd. wettelijk kan de verkoper een product waarvan de tht-datum is verlopen nog verkopen en eventueel van een nieuwe tht-datum voorzien, op voorwaarde dat het product nog aan de eisen voldoet. hij neemt daarmee wel de verantwoordelijkheid van de producent of verpakker over. om te kunnen bepalen of een product nog aan de eisen voldoet, zal een risicoanalyse moeten worden uitgevoerd, overeenkomstig artikel 5 van de verordening (eg) nr. 852/2004. de risicoanalyse moet door de verkoper worden uitgevoerd. om deze risicoanalyse te vergemakkelijken wordt onderscheid gemaakt tussen producten die moeten worden gekoeld en producten die ongekoeld kunnen worden bewaard.

inderdaad, gezond verstand gebruiken. hete ene artikel is bederf gevoelig het andere veel minder. olijfolie wordt gebruikt on levensmiddelen tegen bederf te vrijwaren, doch ook staat op een fles olijfolie een houdbaarheids- datum. voedingsmiddelen in de olie bewaard blijven langer goed dan de houdbaarheids-datum aangeeft.