Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 12-11-2013 12:34:49
Voeding & Gezondheid

Pate

@tijger1,

wat staat hier nou?

.....paté is dus juist goed voor het slechte ldl cholesterol, dat zou dan de aanmaak bevorderen......

lijkt mij tegenstrijdig: paté is goed voor het slechte ldl cholesterol, want de paté bevordert de aanmaak van het slechte ldl cholesterol ?????

het ldl vervoert het cholesterol naar de verschillende delen van het lichaam. onderweg kan cholesterol zich gemakkelijk in de wanden van slagaders nestelen en zo een vernauwing veroorzaken. ldl-cholesterol wordt daarom ook wel slecht cholesterol genoemd
(bron: hartstichting)
vleeswaren
bij voorkeur: rosbief, licht gezouten rookvlees, achterham, fricandeau, kipfilet, filet americain, kip- of kalkoenrollade, snijvlees en groenten in aspic
in plaats van: paté, worstsoorten, salami, ontbijtspek

. verzadigd vet zorgt dus voor een stijging van het ldl-cholesterol. daarnaast zorgt het voor een daling van het gunstige hdl-cholesterol.
verzadigd vet is vaak te herkennen aan zijn vaste consistentie. hoe meer verzadigd vet een boter bevat, hoe vaster het is. roomboter is erg vast en bevat dus veel verzadigd vet. boters in een wikkel bevatten ook vaak veel verzadigd vet. dit geldt echter niet voor alle soorten. het is daarom verstandig op het etiket te kijken.
verzadigd vet zit voornamelijk in dierlijke producten, zoals in vlees, kaas en melkproducten. voorbeelden van vet vlees zijn worst, slavink, spek, gehakt en hamburger. voorbeelden van vette vleeswaren zijn gebraden gehakt, worst, paté en bacon.