Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

yv
yvan_be - 21-12-2013 18:01:47
Huishouden & Energie

Een buitenlamp hoort toch waterdicht te zijn?

[quote=ikbenik schreef op dinsdag 13 aug 2013, 20:36]een buitenlamp behoort de code ip44 te bezitten. dat wilt zeggen dat die tegen regen kan.

er zijn echter ook buitenlampen die beschut geplaatst moeten worden. onder een afdak bijvoorbeeld.
die hebben dan een lagere classificering dan ip44.

geschikt voor buiten betekent niet alleen spatwaterdicht, maar ook dat het tegen sterke temperatuursverschillen kan.



"ip4x" wil enkele dingen zeggen, maar vooral dat het toestel bestand is tegen het binnendringen van vaste voorwerpen > 1mm.

"ipx4" wil zeggen dat het toestel geen schade zal lijden als het bespoten wordt met een debiet van 10l water/min onder willekeurige hoek. voor buitenverlichting zou dat moeten volstaan, al heb ik zelf gekozen voor armaturen ip56.

ik werk in een firma waar elektriciteitsmateriaal geproduceerd wordt (metaal, thermoplasten, thermoharders). bij ons gaat men tot ip68 (volledig dichte behuizing, bruikbaar onder water), maar dat is niet meer betaalbaar en trouwens overkill voor wat tuinlampjes. op lage spanning dan nog...