Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

la
lamb - 23-12-2013 14:21:21
Huishouden & Energie

Thermostaat combiketel

Al dat gedoe met radiatoren en dergelijke; ik heb luchtverwarming. het huis is zeer snel op temperatuur te brengen, wat een voordeel is; en 2/3 van de verwarmde lucht wordt hergebruikt.

's-nachts gaat de thermostaat automatisch op 16 graden en 's-morgens weer naar 19 graden. wil je het iets warmer hebben, dan thermostaat naar 20 of 20,5 graden brengen. binnen 5 minuten is die temperatuur bereikt. proefondervindelijk ben ik op die 16 graden 's-nachts gekomen als meest efficiente (kosten/verbruik) temperatuur.

de verbruikte lucht gaat (via retour-roosters) onder de vloer door naar de cv-ketel en wordt opnieuw gebruikt, aangevuld met 1/3 deel verse lucht (van buiten).
hierdoor ook nooit meer koude vloeren.
verbruik voor een vrijstaand huis is ca. 1650 m3 per jaar.

probleemloos, geen bevriezingstoestanden en een lange levensduur van de ketel.

de vorige ketel heb ik na 34 jaar gebruik (!) maar eens vervangen door een nieuwe. hij deed het nog wel prima, maar het was geen hr-ketel. de nieuwe hr-ketel (hoewel, inmiddels alweer bijna 7 jaar in gebruik) is ca. 40% zuiniger dan de oude ketel uit de beginjaren '70.

misschien een tip voor diegene welke voor de keuze staat om een nieuw verwarmingssysteem te kiezen.