Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 11-01-2014 13:20:32
Voeding & Gezondheid

Hoe krijgt mijn dochter van 6 weer rechte benen?

X-benen
wat is een normale beenstand voor mijn kind?
ouders zijn vaak ongerust over de beenstand van hun kind. staan ze niet te krom, te veel naar binnen, naar buiten? twee factoren spelen bij die onrust een rol: 1. de onbekendheid van de verschillen in normale beenstand in de verschillende leeftijdsfasen, 2. de diepe psychologische behoefte dat kinderen alvast lijken op volwassenen. zoals u zult lezen verschilt de beenstand per leeftijdsfase. als het kind begint te staan (rond 1-1.5 jaar) heeft het heel snel o-benen: dwz de afstand tussen de knieën is groter dan tussen de enkels. vooral negroïde kinderen kunnen forse o-benen hebben. rond het 2e jaar gaat dit snel over in x-benen. de mate van x stand neemt dan in enkele jaren toe en rond de 5-7 jaar weer langzaam af. aan het einde van de groei zijn de benen dan vrijwel recht geworden.

hebben nachtspalken of steunzolen zin om de x-stand van benen te verminderen?
nee, de groeiprocessen die hieraan te grondslag liggen zijn zo krachtig dat ze niet “gestuurd” kunnen worden door spalken ed.
als de x-stand berust op een ziekte hetgeen een heel enkele keer voorkomt moet indien mogelijk de ziekte zelf behandeld worden. maar zoals al eerder gezegd, bij de meeste kinderen die een kinderorthopeed ziet i.v.m. x-benen worden geen afwijkingen gevonden.

bron met nog meer info http://www.kinderorthopedie.nl/content/kinderorthopedie/x-benen.asp">kinderorthopedie.nl